Tlačové správy Tlačové správy

Skúste tieto triky, nech vaša káva chutí lepšie

Káva je skutočný poklad. Naozaj, čím viac sa vedci venujú skúmaniu tohto čierneho zlata, tým viac mýtov o jej škodlivosti vyvrátia a ukazuje sa, že začať deň šálkou skvelej kávy je ideálny štart do jesenného sychravého počasia.

Ilustračný obrázok k článku Skúste tieto triky, nech vaša káva chutí lepšie
Zdroj: TASR

Keď sa budíme do tmavých rán, ako keby sme mali zatiahnuté vonkajšie rolety, potrebujeme poriadnu vzpruhu. Tu sú tipy, aby tá vzpruha chutila ešte lepšie ako doteraz.

Pozor na kvalitu vody

Uvarenú kávu tvorí z 99 % voda, takže jej kvalita do veľkej miery ovplyvní chuť kávy. Ak máte v domácnosti nekvalitnú vodu, ktorá páchne alebo je príliš tvrdá, existuje mnoho riešení ako pripraviť kávu s kvalitnejšou vodou. Jedným z nich sú filtračné kanvice, ktoré zbavia vodu tvrdosti. Ďalej môžete kupovať balenú vodu resp. ísť k prameňu a tam si urobiť zásoby do bandasky.

Nekupujte kávu v supermarketoch

Ak chcete mať kvalitnú kávu, môžete mať aj ten najlepší automatický kávovar, ale ak nemáte kvalitné zrno, prehrali ste. Preto nekupujte veľké značky v supermarketoch, kde je káva často nevhodne skladovaná. Najlepšie, čo môžete urobiť je kupovať si kávu priamo z malej pražiarne prípadne vo vašich obľúbených kaviarňach, kde ponúkajú kávu od výrobcov, ktorých v hypermarketoch nenájdete.

Nebuďte lenivý a zomeľte si ju sami

Ak chcete mať skvelú kávu, ktorá okrem chuti aj čarovne vonia, zomeľte si ju sami. Vo svete kávomilcov platí tzv. pravidlo 15 – káva by mala byť upražená do 15 mesiacov od jej zberu, zomletá do 15 dní od jej praženia a spotrebovaná do 15 minút od jej zomletia. Ak sa budete tohto striktného pravidla držať, vaše chuťové bunky vás navrhnú na Nobelovú cenu za najlepšiu kávu.

Aká je ideálna teplota na zalievanie kávy

Nestačí mať iba kvalitnú vodu, dajte si pozor aj na nej správnu teplotu. A to je? Kávu zalievajte vodou s teplotou okolo 85 – 90 °C. Dokážete to aj vtedy, ak nemáte potravinársky teplomer – stačí počkať 30 – 40 sekúnd po tom, čo voda zovrie, a vtedy teplota klesne na požadovanú úroveň. Co by sa stalo, ak by ste kávu zaliali vriacou vodou? Spálili by ste ju a chutila by veľmi horko.

Chcete nájsť bio čokoládu, výberovú kávu či ručný mlynček na kávu? Navštívte stránku Cafepoint.sk.

foto: ilustračné

Zdroj: Seocentrum.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM