Tlačové správy

Ušetrite pomocou LED osvetlenia

Existuje mnoho spôsobov ako znížiť náklady a zvýšiť zisk alebo si našetriť na dovolenku.

Ilustračný obrázok k článku Ušetrite pomocou LED osvetlenia
Zdroj: TASR

Snažia sa o to nielen kancelárie, ktoré kupujú lacnejšie kompatibilné tonery, sklady, ktoré optimalizujú počet zamestnancov, ale aj domácnosti. Univerzálnym nástrojom šetrenia pre domácnosti, kancelárie, školy, mestá či sklady sa stalo LED osvetlenie. Aké sú jeho výhody a návratnosť investície do tejto technológie?

Výrazná úspora

Hoci Európska únia už zakázala výrobu klasických žiaroviek, ktoré premenili len 5 % energie na svetlo a zvyšok na infračervené žiarenie, teda teplo, v porovnaní s nimi sú LED žiarovky úspornejšie až o 80 %. Aby však toto porovnávanie bolo fér, nebudeme LEDky porovnávať s niečím, čo nemá žiadnu budúcnosť, ale s úspornými žiarovkami. Aj v tomto súboji vychádza LED technológia víťazne – oproti úsporným žiarovkám spotrebujú približne o 30 % energie menej.

Mestá začínajú používať LED osvetlenie

Mesta začínajú využívať pouličné LED osvetlenie, ktoré prinesie značnú úsporu v ich nákladoch. Na to sa hodí povedať iba jedno: „Konečne“. Napríklad v Šali sa rozhodli v 1. fáze modernizácie verejného osvetlenia vymeniť klasické výbojky za úsporné LED žiarovky. Vďaka tomuto kroku, ktorý nie je ani zďaleka dokončený, znížili náklady až o 74 % v porovnaní s pôvodnou osvetľovacou sústavou. To znamená, že v mestskej pokladnici ostane ročne o 21 500 eur viac, takže návratnosť tejto investície je 6 rokov. LED osvetlenie však šetrí aj prírodu – pretože táto technológia vyprodukuje ročne až o 35 800 kg emisií CO2 menej, ktoré by muselo absorbovať až 1800 dospelých stromov.

Ušetrite aj vy v domácnosti

LED technológie sa používajú aj pri modernizácii osvetlenia školy – je to úspornejšie, žiarovky nevydávajú hluk ako typické staré „neónky“, nepreblikávajú a svetlo, ktoré vyrábajú je oveľa priaznivejšie pre zrak a sústredenie. Tento typ osvetlenia však nie je vhodný iba pre väčšie priestory, výraznú úsporu môže priniesť aj vášmu rodinnému rozpočtu. Aj keď za LED žiarovku môžete zaplatiť aj 5 eur, oplatí sa vám to, pretože jej životnosť je až 100-tisíc hodín.

Chcete sa dozvedieť o LED osvetlení viac? Navštívte stránku Ecologic.sk.

foto: ilustračné

Zdroj: Seocentrum.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM