Martin Valenta Kultúra

Vyhlásili laureátov 10. Festivalu zábavného divadla

Vyhlásením výsledkov dnes v Nitrianskom Pravne v okrese Prievidza vyvrcholil jubilejný 10. ročník Festivalu zábavného divadla – Divadelná jar Jána Roháča.

Laureátom festivalu sa stal Detský divadelný súbor pri Základnej umeleckej škole v Bojniciach, ktorý pod vedením autorky, režisérky a herečky Anny Gürtlerovej naštudoval hru Internátne čriepky. Druhým laureátom sa stal Bábkový súbor Ofina z Ružomberka za predvedenie hry Kocúr v Čižmách v réžii Anny Mišurovej.
Na tomto ojedinelom celoslovenskom festivale, ktorý sa koná každé dva roky, sa počas víkendu predstavilo takmer 150 účinkujúcich zo 14 divadelných súborov a skupín z celého Slovenska. Je spomienkou na pravnianskeho rodáka, významného divadelného, televízneho a filmového režiséra, Jána Roháča (1932–1980). Pozvanie na festival prijali aj bývalí blízki spolupracovníci Jána Roháča, speváčka Jitka Zelenková, scénograf a kostýmový výtvarník Milan Čorba a zaspomínať si na svojho otca prišla aj jeho dcéra Katarína Kergalová – Roháčová.
Novinkou festivalu boli Impro – Roháčoviny. Bol to projekt humoristu Stana Radiča, ktorý ho kvôli predčasnej smrti nestihol zrealizovať. Vystúpila v ňom dvojica improvizátorov Roman Slanina a Miro Antalík z Rimavskej Soboty. Okrem laureátov, ktorí boli najväčším prínosom v oblasti zábavného divadla, člen poroty Ján Fakla, zakladateľ Festivalu Humoru a satiry Kremnické gagy, ocenil aj vystúpenia Divadla Normálka z Trenčína, ale aj divadelných súborov z Hubovej a Kanianky. Aj medzi detskými súbormi sa našli nádejní herci, ktoré sú prísľubom pre zábavné divadlo, konštatoval Fakla. Napriek tomu si myslí, že v budúcnosti by festival mal zmeniť dramaturgiu a zamerať sa predovšetkým na kabaretné formy, ktoré v Roháčovej tvorbe dominovali.
Roháč sa prvý raz postavil na divadelné dosky v detskom veku práve v rodnom Nitrianskom Pravne. To mu udalo smer jeho celoživotnej dráhy. Po štúdiu na gymnáziu v Prievidzi ho prijali na Divadelnú fakultu AMU v Prahe. Už ako študent bol režisérom pražského Divadla estrády a satiry. Obecenstvo ho poznalo aj ako režiséra predstavení Divadla Semafor. Spolupracoval s Jánom Werichom, Miroslavom Horníčkom, Miroslavom Kopeckým, Vladimírom Menšíkom, Jiřím Grosmannom, Milanom Lasicom, Júliusom Satinským a ďalšími poprednými českými a slovenskými hercami, spevákmi a zabávačmi. Je aj tvorcom prvého československého hudobného klipu. Najväčšiu slávu však získal ako režisér hudobno-zábavných programov, najmä silvestrovských, odvysielaných v Československej televízii od roku 1968 až do jeho predčasnej smrti. zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM