záruba martin Rôzne

ORA ET ARS má spropagovať najstaršie pútnické miesto

(TASR) - Slovenskí literáti a výtvarníci z Českej republiky, Maďarska, Poľska, Srbska, Ruska a Slovenska budú hlavnými aktérmi 4. ročníka medzinárodného výtvarno-literárneho sympózia ORA ET ARS – Skalka 2011. Uskutoční sa oddnes do 26. júna v areáli

„Na mieste, kde v 11. storočí žili sv. Svorad a Beňadik a v 13. storočí vzniklo benediktínske opátstvo, sa stretnú umelci z rôznych oblastí, aby si pripomenuli ich význam a duchovnú silu, a súčasne sa nechali inšpirovať neopakovateľnou atmosférou,“ informoval TASR hovorca mesta Trenčín Richard Nemec.
Ako dodal, cieľom sympózia je okrem konfrontácie umelcov vo výtvarnom a literárnom odbore cez fenomén umenia spropagovať najstaršie pútnické miesto na Slovensku a odkaz svätcov zo Skalky sv. Andreja – Svorada a sv. Beňadika, aktuálny i pre ľudí 21. storočia.
„Špecifikom v tomto ročníku bude kultúrno-historická príloha Okno do histórie Skalky pri Trenčíne. Zostavovateľ Igor Zmeták sa snažil vybrať spektrum profesionálnych autorov, ktorí vo svojich príspevkoch pokryli obdobie historickej Skalky od 11. po 20. storočie. Historickej Skalke bude preto venovaný i odborný seminár za účasti autorov, ktorý sa uskutoční 23. júna v refektári Kolégia piaristov v Piaristickom gymnáziu v Trenčíne,“ ozrejmil Nemec.
Sympózium ukončia pracovnou vernisážou v sobotu 25. júna na Malej Skalke. Autori na nej budú prezentovať výtvarné a literárne diela vytvorené na tohtoročnom podujatí. Hudobným hosťom bude Gréckokatolícky spevácky zbor z Trenčína.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM