Kultúra Správy

Organizátori Pohody predstavili nové mená: Títo umelci zahrajú v Trenčíne

Nových hudobných interpretov, ktorí zahrajú na tohtoročnom festivale Pohoda predstavil v rámci celodenného vysielania Pohoda Deň_FM Michal Kaščák.

Ilustračný obrázok k článku Organizátori Pohody predstavili nové mená: Títo umelci zahrajú v Trenčíne
Zdroj: TASR

Little Big, Tokimonsta, Zohra, Čhavorenge a Symfonický orchester Slovenského rozhlasu je pätica interpretov, ktorí pribudli k účinkujúcim 23. ročníka festivalu Pohoda, ktorý sa uskutoční 11. až 13. júla na letisku v Trenčíne. V rámci celodenného vysielania Pohoda Deň_FM ich v utorok predstavil šéf festivalu Michal Kaščák.

Pohodu Deň_FM pripravilo Rádio_FM. Priestory Slovenského rozhlasu a vysielania v troch koncertných štúdiách, vo foyeri a na chodbách obrátenej pyramídy ponúkajú celodenný program, v rámci neho sa predstaví aj deväť kapiel z piatich krajín, medzi nimi britskí Penelope Isles či Noga Erez.

Pohodu 2019 otvorí koncert Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu v najväčšom festivalovom stane. Koncert bude pripomienkou tragédie z roku 2009, bude venovaný pamiatke Martina Kašáka a Nikoly Kapkovej, ako aj pamiatke Davida Horního, ktorý zomrel počas balenia festivalu v roku 2006. Symbolicky zaznejú vo svetovej premiére tri diela mladých slovenských autorov Lucie Chuťkovej, Michala Paľka a Mira Tótha. Spolu s trojicou noviniek zaznie pod dirigentskou taktovkou Mariána Lejavu aj Prvá symfónia Ilju Zeljenku.

Druhý festivalový deň otvorí prvý ženský afganský orchester Zohra. Ten sa prvýkrát predstavil na Svetovom ekonomickom fóre v Davose v roku 2017. Jeho členkám nechýba veľká dávka odvahy, pretože doma sa musia často vyrovnať s rôznymi hrozbami od osobných invektív až po vyhrážky bombovým útokom, ku ktorému už došlo voči zakladateľovi školy, pod ktorú súbor patrí.

„Najväčšiu radosť mám z koncertov, ktoré sú niečím špeciálne. Samozrejme, je špeciálne priviezť aj veľké meno typu Liam Gallagher, to je pre nás ako pre festival niečo, čím sa pýšime, na čo sme veľmi hrdí, pretože nie je ľahké aj pri takej veľkej konkurencii festivalov, pri takom veľkom tlaku festivalovej scény na jednotlivých umelcov, dostať takýchto ľudí na Slovensko. Ale ja sa veľmi teším z toho, že budeme mať ensemble Zohra, čo je prvý afganský dievčenský orchester, že budeme mať Emmanuela Jala z južného Sudánu, ktorý má za sebou úžasný príbeh, bol detským vojakom, teraz je spevákom, alebo aj Idu Kellarovú s Českou filharmóniou a súborom Čhavorenge, aj Symfonický orchester Slovenského rozhlasu, ktorý odohrá tri svetové premiéry mladých slovenských autorov,“ povedal riaditeľ festivalu.

Organizátori dlhodobo sledujú novinky v hardvérovej i softvérovej oblasti, ktoré môžu vylepšiť jednotlivé špecifiká festivalu. „Vyvíjajú sa nové technológie, z môjho pohľadu sa aj umenie vyvíja famóznym spôsobom, máme také množstvo nových skvelých umelcov, kapiel, telies, že je to až zázrak, čo sa v hudbe deje. Snažíme sa robiť čoraz kvalitnejší a bezpečnejší servis, pretože aj vďaka tomu, čo sa deje s počasím vo svete, sa vyvíjajú čoraz lepšie systémy. A my sa snažíme reagovať na to najlepšie, čo vo svete je,“ dodal Kaščák.

V Trenčíne sa predstaví aj legendárny Liam Gallagher

Zdroj: YouTube.com

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM