KAW Rôzne

Plesová sezóna je v plnom prúde. Zmeňte sa na princeznú a predíďte trapasom

Chystáte sa na bál? Módna návrhárka vám poradí, ako zažiariť a neminúť pri tom celú výplatu. Stačí namiešať koktail z dobrého vkusu a elegancie.

Ilustračný obrázok k článku Plesová sezóna je v plnom prúde. Zmeňte sa na princeznú a predíďte trapasom
14
Galéria
Zdroj: Zarina Šimkovič

Blíži sa deň D a vy stále zháňate vhodné plesové šaty? Netrápte sa! S vkusom a dodržaním určitých módnych pravidiel, sa v deň plesu stanete princeznou.

Na ples v nohaviciach?

Vyzerať ako kráľovná, priťahovať pohľady mužov a žien… Ktorá z nás by o tom nesnívala?! Pri výbere plesovej róby myslite predovšetkým na to, aby ste sa v nej dobre cítili a pôsobili elegantne.

„Základným pravidlom pri výbere plesových šiat je prispôsobiť ich svojej postave a najmä dôležitosti udalosti. Ak nejde o tématický ples, uprednostnite dlhé šaty. K nim vkusne skombinujte topánky a doplnky. Na výber je množstvo strihov, farieb a materiálov. Je veľmi dôležité, aby žena prispôsobila šaty svojmu veku a prednostiam a zakryla svoje nedostatky,“ hovorí mladá módna návrhárka Zarina Šimkovičová.

Ak patríte k odvážnym dámam a rady ukážete hlboký dekolt alebo pekné nohy až po stehná, na bále sa držte trocha „na uzde“. „Šaty by nemali pôsobiť vulgárne a odhaľovať viac než je nutné. V dnešnej dobe nie je špeciálne vymedzený trend, čo sa plesov týka. Žena si môže vybrať úzku sukňu s vlečkou, nadýchanú tylovú sukňu či dokonca elegantné rozšírené nohavice, ktoré prichádzajú opäť do módy,“ radí návrhárka.

Návrhár nie je luxus

Pozor na objednávanie cez internet. Hoci na dokonalej modelke šaty vyzerajú božsky, realita môže byť celkom iná a vám sedieť nebudú. V dnešnej dobe existuje množstvo požičovní spoločenských šiat, kde vám ochotne poradia a máte na výber z množstva modelov. Ceny sa pohybujú už od 40 eur za požičanie. Šaty si tiež môžete kúpiť v niektorých obchodoch v nákupných centrách.

„Ak chcete staviť na istotu, nechajte si šaty navrhnúť a ušiť na mieru u niektorého z našich renomovaných návrhárov. Tento variant nemusí byť vždy cenovo náročný, ako si mnoho ľudí myslí. Výhodou je, že vám odborník na módu správne poradí a aj vytvorí šaty presne na vašu postavu,“ odporúča Zarina Šimkovičová.

Neón je out, víťazia pastelové farby

Pri výbere farieb na šaty určite vynechajte neónové. Tie pôsobia lacno. Najvhodnejšie je prispôsobiť farbu šiat farebnému typu ženy. V dnešnej dobe už nie je ťažké zistiť, aký ste farebný typ. Riaďte sa tým nielen pri farbe plesových šiat, ale aj celkovo pri výbere farebnej škály do svojho šatníka.

„Voľba čiernej farby len preto, že údajne zoštíhľuje, je zastaraná. Čierna dokáže žene pridať zopár rokov navyše. V tejto sezóne sú opäť v kurze pastelové jemné farby, staroružová, fialková, broskyňová, mentolová, béžová až zlatá, ale aj strieborná. Všetky pôsobia veľmi žensky,“ pripomína návrhárka.

Zdroj: Zarina Šimkovič

Stavte na čipku

Kombinácia materiálu šiat a čipky nikdy nevyjde z módy. Ak túžite byť aspoň raz do roka princeznou, táto voľba bude správnym krokom. Čipku vyberajte dôkladne. „Zamerajte sa na jej vzor a farbu. Správna voľba vzoru dokáže opticky zmenšiť alebo vylepšiť postavu. Čipka dodá odevu istú dávku elegancie a aj zo strihovo jednoduchých šiat dokáže vytvoriť plesové,“ odporúča návrhárka.

Ak pri plesových šatách siahnete po materiáloch ako satén, šifón, tyl, brokát a iné vzorované látky, nemali by vyzerať lacno. „Tento rok je v trende aj zamat, ten však opticky trošku pridá na objeme. Pôsobí však noblesne a draho. V čiernej, bordovej či dokonca horčicovej farbe je perfektný na plesovú róbu,“ vysvetľuje Šimkovičová.

Pohodlie nadovšetko

Pri výbere šiat myslite najmä na to, ako večer strávite. Ak ste „akčný“ typ a viete, že veľkú časť noci pretancujete, určite ani len nepomyslite na róbu s metrovou vlečkou alebo sukňu z pätnástich vrstiev. Určite nič nepokazíte úzkou vypasovanou sukňou àla morská panna, ktorá krásne zvýrazní krivky. Dámam pristane aj veľká kruhová sukňa, ktorá, naopak, mnohé chybičky krásy dokáže ukryť.

Topánky by mali podčiarknuť celkový outfit. „Zabudnite na klasické lodičky, ktoré nosíte každý deň do práce. Či už ide o sandále alebo lodičky, opäť treba myslieť na seba a správne odhadnúť výšku opätkov, aby sme v nich vydržali celú noc. Optimálny opätok je 5 až 7 cm. Nezabudnite na partnera, aby sa necítil nepríjemne, ak je jeho partnerka vyššia ako on. Pozor na silónky! Do topánok s otvorenou špicou sa rozhodne nehodia,“ upozorňuje návrhárka.

Doplnky a make-up

Doplnky vyberáme podľa pravidla: Menej je viac. Pri výrazných šatách môžu byť doplnky jemnejšie. Pozornosť upútate vhodne zvolenou slávnostnou čelenkou alebo zaujímavou ozdobou hlavy – fascinátorom. Kabelky sa nosia väčšinou listové a malé. Stačí, ak sa tam zmestí mobilný telefón, rúž a vreckovky.

Make-up by mal byť večerný, môžeme použiť napríklad aj dymové líčenie. „Na ples sa hodí, ak sú oči výraznejšie, pery by však potom mali byť jemnejšie alebo naopak. Ak má žena problém s pokožkou, prípadne s akné, je dobré vložiť sa do rúk vizážistu. Vlasy by mali byť upravené na večer, avšak k niektorým šatám si môžeme dovoliť aj vyžehlený upravený chvost,“ pripomína návrhárka Zarina Šimkovičová.

Pri príprave na ples nepodceňujte maličkosti. Upravené nechty by mali byť samozrejmosťou rovnako ako odstránenie nechceného ochlpenia na viditeľných miestach. Ak vám to čas dovolí, rozmaznajte sa teplým kúpeľom s pílingom a vlasovou maskou. Po spomínanej procedúre sa na plese budete cítiť ako skutočná princezná.

Zdroj: YouTube.com
Plesové šaty Zarina Šimkovič
14
Galéria
Zdroj: Zarina Šimkovič
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM