Lucia Lauková Rôzne

Porucha štítnej žľazy môže spôsobiť problémy so srdcom i otehotnením

Nesprávne fungovanie štítnej žľazy môže pacientovi poriadne znepríjemniť život. Navyše, príznaky tohto ochorenia sú často nejednoznačné.

Ilustračný obrázok k článku Porucha štítnej žľazy môže spôsobiť problémy so srdcom i otehotnením
Zdroj: TASR

Hormóny štítnej žľazy vplývajú na rast a obnovu tkanív, zasahujú do premeny cukrov, tukov, bielkovín. Ovplyvňujú dýchací systém i hospodárenie tela s vodou a soľami.

Ak je činnosť štítnej žľazy či jej tvar narušený, človeku spôsobuje komplikácie. A omnoho vážnejšie, než si bežný človek myslí, upozorňujú odborníci počas prebiehajúceho Medzinárodného týždňa povedomia o štítnej žľaze.

„Porucha štítnej žľazy môže spôsobiť problémy so srdcom, s otehotnením, ale aj s duševným zdravím,“ povedala endokrinologička Dagmar Prokešová. Takisto môže dôjsť k problémom s krvným tlakom či metabolickým komplikáciám.

Prejavy ochorenia

Príznaky tohto ochorenia sú často nejednoznačné. Prejavujú sa ako únava, problémy so spánkom, kožou, zhoršenou koncentráciou. Tiež priberaním, potením, zmenou hlasu. Ochorenie môže signalizovať i búšenie srdca, pocit chladu, mierne vystúpené oči.

Pozor v tehotenstve

Nerozpoznaná porucha štítnej žľazy najmä v tehotenstve je podľa Prokešovej veľmi nebezpečná. „Pretože najmä zo začiatku je plod pri dozrievaní tkanív a centrálnej nervovej sústavy vrátane mozgu odkázaný výhradne na hormóny matky,“ uviedla. Keby sa porucha u tehotnej ženy nerozpoznala, mohlo by dôjsť k fyzickému či mentálnemu poškodeniu dieťaťa.

Tehotné ženy vyšetria

Aj preto sa podľa Prokešovej presadil skríning tehotných žien. „Každá je automaticky vyšetrená na funkciu štítnej žľazy a ak sa zistí problém, dostane sa do rúk endokrinológa,“ vysvetlila. Testy na funkciu štítnej žľazy sa robia i u každého novonarodeného dieťaťa.

Liečba štítnej žľazy

Liečba štítnej žľazy je podľa lekárov pomerne nenáročná. Pri príznakoch by mali pacienti požiadať svojho všeobecného lekára o vyšetrenie krvi na zistenie hormónov štítnej žľazy. „Ak krvný test preukáže, že sú mimo normy, treba ísť k špecialistovi,“ povedala Prokešová s tým, že čím skôr sa začne liečba, tým väčšia je šanca na jej úspech a na zabránenie rozvoja ďalších problémov.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM