Marek Vatraľ Kultúra Rôzne

Prestížny európsky filmový portál o našom kine: Trenčianske Metro je kinom mesiaca!

Renomovaný filmový portál Film New Europe si všíma kiná v rôznych európskych mestách vo svojej pravidelnej rubrike FNE Europa Cinemas. Čo ho zaujímalo v súvislosti s ArtKinom Metro?

Ilustračný obrázok k článku Prestížny európsky filmový portál o našom kine: Trenčianske Metro je kinom mesiaca!
Zdroj: Marek Vatral / Dnes.24.sk

Prestížny filmový portál Film New Europe, ktorý sa sústreďuje predovšetkým na kvalitnú európsku kinematografiu vyhlásil v novembri za kino mesiaca trenčianske ArtKino Metro. V predchádzajúcich obdobiach si všimol aj ďalšie európske kina či už z Prahy, Rigy alebo Varšavy. Na svojej oficiálnej webovej stránke o tom informoval prostredníctvom rozhovoru s manažérom kina Branislavom Hollým a Hanou Kutlikovou, ktorá má na starosti aktivity pre mladých divákov a medzinárodné podujatia.

Spomínaný portál zároveň pripomína aj 80. výročie ArtKina Metro, ktoré bolo postavené medzi dvoma svetovými vojnami. Aj z toho dôvodu tvoria podstatnú časť tohtoročného programu kina známe filmy svetovej kinematografie. Film New Europe zároveň vyzdvihuje jeho nesporný kultúrny význam v Trenčíne a okolí. Okrem iného si všíma aj jeho aktivity vrátane workshopov, besied alebo miestnych festivalov.

Čo je podľa rozhovoru najväčšou výzvou Art Kina Metro? Pracovníci kina chcú podľa ich slov prinášať návštevníkom aj naďalej kvalitné filmy s dôrazom na európsku produkciu a pokračovať vo vytýčených cieľoch a úlohách. Touto cestou by im teda radi ponúkli alternatívu, s ktorou sa v komerčne orientovaných kinách stretávajú iba zriedkavo.

Ako ďalej z rozhovoru vyplynulo, pomocou organizácie festivalov a iných filmových podujatí môžu divákom aj naďalej ponúkať výnimočné filmy, ktoré nie sú súčasťou bežnej distribúcie. Práve takéto filmy sú podľa nich schopné efektívne zaujať aj špecifických filmových divákov. Najmä usporiadávanie festivalov je podľa nich výborný spôsob ako združiť rôzne komunity ľudí s podobnými záujmami a rozširovať ich obzory.

Portál Film New Europe ešte zaujímalo, ako slúži ArtKino Metro miestnej komunite.„Sme jediné kino nášho tipu nielen v našom meste, ale aj okrese. Organizujeme výnimočné premietania pre všetky vekové kategórie od detí predškolského veku až po seniorov a špecifických filmových divákov,“ upresňujú v rozhovore Hollý a Kutliková. Diváci si u nich môžu napríklad vychutnať nielen francúzske filmy, ale aj diela zo zlatého fondu talianskej kinematografie.

Tí ešte okrem iného v rozhovore vyzdvihli aj spoluprácu s mladými ľuďmi. Podľa ich výpovedí organizujú aj doobedňajšie filmové predstavenia pre rodičov a ich deti. Zároveň organizujú aj rôzne premietania pre školy či workshopy, ktoré s filmom úzko súvisia. Priestor zároveň ponúkajú aj študentom umeleckých škôl, ktorí tam môžu premietať a zároveň prezentovať ich vlastné autorské krátke filmy.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trenčína a okolia

Sledujte nás aj na Instagrame

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM