Aktualizované Rôzne Video

Protest v Trenčíne: Pracovníci sa BÚRIA voči súdnej mape, VIDEO

Pred Krajským súdom v Trenčíne protestovali desiatky pracovníkov súdov v našom kraji proti súdnej mape.

Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

Asi 80 pracovníkov súdov protestovalo v utorok pred Krajským súdom (KS) Trenčín proti súdnej mape. Informovala o tom členka predsedníctva Odborového zväzu justície Marta Božková.

Prílepok

„Ministerka (Mária Kolíková, pozn.) všade rozpráva, že Európska komisia pre efektivitu justície jej odsúhlasila súdnu mapu. Je to klamstvo,“ uviedla Božková.

„V utorok má Národná rada SR rokovať o návrhu zákona o zriadení správnych súdov. Dozvedeli sme sa, že v rozpore s legislatívnymi pravidlami chce (ministerka) do zákona vsunúť prílepok, ktorým zruší krajské súdy napriek tomu, že 15. februára jej v parlamente zrušenie krajských súdov neprešlo,“ pripojila.

Správy z Trenčína a okolia

Ďalšie protesty

Ako dodala, protestné zhromaždenia budú pokračovať v Bratislave, v krajských a možno i v niektorých okresných mestách 22. marca, keď má byť v druhom čítaní prerokovaný návrh zákona o zriadení nových obvodov okresných súdov.

„Tam chce (ministerka) opäť ohnutím práva a porušením legislatívnych pravidiel vsunúť zrušenie okresných súdov v Košiciach a v Bratislave a ich zmenu na mestské súdy, čo jej rovnako 15. februára neprešlo,“ doplnila Božková.

Rokovania o súdnej mape naďalej pokračujú. Jej zavedenie odporúča aj Európska komisia pre efektívnu justíciu (CEPEJ). Uviedol to Peter Bubla z tlačového oddelenia Ministerstva spravodlivosti (MS) SR v reakcii na utorkové protestné zhromaždenie zamestnancov súdov pred Krajským súdom (KS) Trenčín proti súdnej mape.

Správy z Trenčianskeho kraja

Cieľ reformy

„Veríme, že reformu súdnej mapy ako záväzok z programového vyhlásenia vlády a súčasť plánu obnovy a odolnosti sa podarí presadiť," zdôraznil Bubla.

Cieľom je špecializácia sudcov, rýchlejšie a kvalitnejšie rozhodnutia súdov a lepšie podmienky sudcov a pracovníkov súdov na prácu a rozhodovanie.

Odporúčanie

Ako ďalej uviedol, zavedenie súdnej mapy vyplýva aj z odporúčaní CEPEJ. „Najmä pokiaľ ide o špecializáciu sudcov či spájanie súdov do väčších obvodov. Odporúčania sú uvedené v správe k stavu súdnictva na Slovensku z roku 2018,“ dodal s tým, že materiál je dostupný na webe rezortu spravodlivosti.

Proti súdnej mape v utorok protestovalo pred KS v Trenčíne asi 80 zamestnancov súdov. Tvrdenia, že Európska komisia pre efektívnu justíciu odsúhlasila súdnu mapu, považuje členka predsedníctva Odborového zväzu justície Marta Božková za klamstvo. Tiež tvrdí, že ministerka spravodlivosti Mária Kolíková chce v parlamente do novely zákona o správnych súdoch zakomponovať zrušenie krajských súdov.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Takto to vyzeralo na proteste.

FOTO: Protest proti reforme súdnej mapy v Trenčíne
7
Galéria
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM