Lucia Lauková Rôzne

RADÍME: Kontaktné šošovky k vode nepatria, hrozí aj strata zraku

Nosenie kontaktných šošoviek k vode môže spôsobiť vážne zdravotné problémy. Podľa lekára aj stratu zraku.

Ilustračný obrázok k článku RADÍME: Kontaktné šošovky k vode nepatria, hrozí aj strata zraku
Zdroj: TASR

Kontaktné šošovky k vode podľa odborníka nepatria. „Vo vode na kúpalisku i v jazere je veľmi veľa nebezpečných baktérií. Keďže kontaktné šošovky môžu povrch oka poškriabať, baktérie sa dostanú do oka rýchlejšie a bez väčších problémov. Spôsobiť si tak môžeme vred na rohovke, ktorý si vyžaduje dlhodobejšie liečenie a v niektorých prípadoch môže dokonca spôsobiť stratu zraku,“ hovorí očný lekár Pavol Veselý.

Nebezpečné baktérie

Rovnako treba podľa neho postupovať aj pri návšteve wellness centier a akvaparkov. Vlhké a teplé prostredie je ideálne pre množenie nebezpečných baktérií. „Stačí krátky kontakt s infikovaným miestom, následne pretretie si oka a zápal spojoviek nenechá na seba dlho čakať. Ten sa dá vyliečiť pomerne rýchlo, avšak hrozbou môže byť infikovanie samotnej kontaktnej šošovky,“ vysvetlil Veselý.

Zdravotné následky

Problém môžu pri kúpaní spôsobiť napríklad nebezpečné meňavky. Ak sa tieto mikroorganizmy dostanú do tela človeka, spôsobujú zápal rohovky, ale aj zápal mozgových blán. V prvom prípade hrozí strata zraku, v druhom smrť. Ohrození sú najmä plavci, ktorí nosia kontaktné šošovky. Pre človeka sú extrémne nebezpečné najmä dva druhy améb, pričom oba sa do ľudského organizmu dostávajú prostredníctvom vody. Prvou skupinou sú akantaméby a druhou je druh améb s názvom Naegleria Fowleri. Oba druhy preferujú teplejšie sladké stojaté vody, nachádzajú sa však aj v mori či nesprávne udržiavaných bazénoch.

Ohrozujú zrak

Akantaméby ohrozujúce zrak sa vo vode ľahko dostanú pod šošovku, kde sa rozmnožujú a parazitujú. Najväčším rizikom sú teplé sladkovodné nádrže, napríklad plytké rybníky. Odporúča sa preto kontaktné šošovky po kúpaní vždy vybrať z oka a vyčistiť, prípadne ich rovno vymeniť. Ideálnou prevenciou je spomínané kúpanie bez šošoviek.

Slnečné okuliare

Podľa očného lekára ani slnečné okuliare nie sú nevyhnutnou letnou výbavou. „Vnímam ich skôr ako módny doplnok, nie ako funkčnú pomôcku. Funkciu regulátora množstva slnečného žiarenia, ktoré smeruje do oka, plní zrenička. Tá sa buď rozširuje, alebo zužuje, a to podľa množstva svetla. Nekvalitné sklá slnečných okuliarov teda môžu byť v konečnom dôsledku väčším problémom a záťažou pre samotné oko,“ zhrnul Veselý. Ak sa niekto pre slnečné okuliare rozhodne, odporúča mu navštíviť optiku.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM