Filip Chudý Rôzne Recept na dnes

Rezne a kurča sú otrepané, ale... Zisťovali sme, čo sa v nedeľu varí v Považskej

Nebaví vás nedeľu čo nedeľu klepať rezne? Inšpirácie na víkendové varenie sme hľadali priamo medzi Považskobystričanmi.

Ilustračný obrázok k článku Rezne a kurča sú otrepané, ale... Zisťovali sme, čo sa v nedeľu varí v Považskej
Zdroj: pixabay.com / CC0 1.0

Posledný pracovný deň, kedy slovenské rodiny obvykle absolvujú i väčší víkendový nákup, sa blíži. Aj vy pravidelne pred víkendom riešite dilemu, čo variť? Pýtali sme sa Považskobystričanov na ich gurmánske plány.

Ideálny čas pre rodinu

Považskobystričanka Katarína si dáva záležať, aby nedeľný obed nejako vyzeral. „Počas týždňa sme totiž často rozlietaný a spolu ako rodina maximálne večeriame, ak aj to vôbec. Nedeľa je však čas, kedy sa dá urobiť spoločný rodinný obed. Preto sa snažím vždy pripraviť niečo chutné a slávnostnejšie,“ povedala.

Podľa jej slov ide prevažne o jedlá, v ktorých hrá prím mäso. „Samozrejme, rezne sú klasika, ale tie robím len vtedy, keď mám trochu menej času. Skôr preto uprednostňujem napr. pečenú kačku, ktorá sa dá urobiť viacerými spôsobmi. Podobne kurča. Pracnejšie sú španielske vtáčiky, ale výsledok stojí za to,“ doplnila.

Rezne a kurča sú otrepané

Podľa Ladislava k nedeli najviac patria hlavne rezne a kurča, ale zároveň ich považuje už za otrepané jedlá. „Taká sviečková na smotane preto za čas dobre padne. Nikdy nepohrdnem ani pečenou kačicou s knedľou, ktorej sa neviem dojesť. Raz som vymyslel niečo vlastné, keď medzi dva plátky panenky som dal šunku so syrom, obalil to a vypražil, pričom to bolo výborné,“ pridal aj vlastný nápad na nedeľný obed.

Za veľmi jednoduché a zároveň chutné jedlo považuje aj bravčovinky. „Je to klobásová zmes opečená na panvičke, čiže je to oproti karbonátkom, do ktorých idú aj iné veci, vlastne prakticky len čisté mäso. Čo sa podáva s prílohou, najviac so zemiakmi. A s klobásovou zmesou sa dá tiež plniť všeličo iné. Keď to dáte do iného mäsa, dá sa to podávať aj s hlávkovou kapustou,“ pripojil ďalší tip.

Ako chovateľ králikov tiež upriamil pozornosť aj na toto kvalitné mäso, ktoré je ideálne pripraviť s omáčkou a podávať s knedľou či cestovinou. „Králik sa dá tiež naplniť, podobne ako kačka a kurča. K nedeľnému obedu sú však ideálne aj špízy, ďalej závitky a keďže sme Slováci, pochutíme si aj na haluškách,“ uviedol.

K nedeľnému obedu podľa neho patrí aj živánska pochúťka. „V nej sa naukladá bravčové aj hovädzie mäso vedľa seba, plus ďalšie veci. Ale hovädzie musí byť kvalitné, čiže ideálne zadné alebo roštenka,“ upozornil.

Z domácej úrody

Janka aktuálne využíva pri varení domácu zeleninu, keďže je jej sezóna: „Takže zeleninový šalát z domácej úrody hrá v týchto dňoch prím, veď zeleniny je aktuálne veľa. A ideálne je to skombinovať s grilovaným mäsom. Kto by nemal chuť na mäso, môže si dať kvalitný syr. Dobrý je aj pstruh na masle a syn by jedol pomaly len stejky.“

Ďalej pridala aj tip od kolegyne, ktorá sa pochválila kurou na kapuste. „Nedeľnou klasikou je aj guláš, a to hocijaký – maďarský, hovädzí, segedínsky, kotlíkový. Tiež k tomuto dňu patria karbonátky a sekaná. Vo výnimočných prípadoch aj divina, ale to zas nie je pre každého úplne bežné mäso na nedeľný obed,“ konštatovala.

Netradičné na nedeľu sú podľa nej aj cestoviny, ale aj tie sa občas na tanieri vyskytnú. „Ďalej sa u nás robí kuracie či bravčové soté. Môže to byť za zelenine, na hríboch a dá sa aj s ovocím. Diabolská pochúťka je naozaj chutná. A to všetko sa dá zabaliť do placky, alebo aj jesť spolu s chlebom vo vajci. V nedeľu sa však robia aj hovädzie roštenky, čiže naklepané plátky mäsa na rôzne spôsoby,“ dodala.

Hľadáte inšpiráciu? Navštívte našu kategóriu Recept na dnes.

Máte lepší nápad na nedeľné menu? Pochváľte sa a pošlite nám tip na chudy@global24.sk alebo do správy na našom facebooku.

Sledujte nás aj na našom Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť zaujímavý obsah z Považskej Bystrice a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM