Samospráva

Rozhodnuté: Krajský poslanec za okres Trenčín Tomáš Vaňo nemusí platiť pokutu

Poslanec TSK na Trenčiansky okres Tomáš Vaňo nemusí zaplatiť pokutu za účinkovanie v reklamnom spote. Viac v článku.

Ilustračný obrázok k článku Rozhodnuté: Krajský poslanec za okres Trenčín Tomáš Vaňo nemusí platiť pokutu
Zdroj: Trenčiansky samosprávny kraj

Poslanec Zastupiteľstva Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Tomáš Vaňo nemusí zaplatiť pokutu vo výške 12-násobku jeho mesačného poslaneckého platu za účinkovanie v reklamnom spote. Rozhodlo o tom v pondelok Zastupiteľstvo TSK, ktoré neschválilo návrh na uloženie pokuty.

Ako sa uvádza v rozhodnutí Komisie na ochranu verejného záujmu pri Zastupiteľstve TSK, Vaňo účinkoval ako člen dychovej hudby Textilanka v reklame na nealkoholické pivo pre jeden z pivovarov pôsobiacich na Slovensku.

Reklama bola zverejnená vo viacerých médiách. Ako skonštatovala komisia, poslanec Zastupiteľstva Trenčianskeho samosprávneho kraja Tomáš Vaňo porušil povinnosť a obmedzenie ústavného zákona o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov. Uznesenie Zastupiteľstvo TSK neschválilo.

Podľa predsedníčky komisie Rudolfy Novotnej tento ústavný zákon nie je na 100 percent zrozumiteľný. „Problém riešila komisia veľmi dlho, pretože sa nám krížila morálna rovina s rovinou zákonnou. Hlasovanie komisie o porušení zákona dalo možnosť vyjadriť sa k tomu celému plénu Zastupiteľstva TSK,“ doplnila Novotná.

Vaňo sa poslancom za racionálne rozhodnutie poďakoval. Sám považuje za kľúčové, že v klipe neúčinkoval ako osoba či poslanec Tomáš Vaňo, ale ako jeden z členov súboru, v ktorom účinkuje už 21 rokov. „Textilanka je jedinou dychovou hudbou v Trenčíne, ktorá funguje už 47 rokov. Honorár dostala kapela, prišiel na účet súboru a bude použitý na rozvoj súboru, na rozvoj ľudových tradícií. Ja ako osoba som nedostal žiadny honorár,“ povedal Vaňo počas zasadnutia zastupiteľstva a zároveň sa za účinkovanie v reklame ospravedlnil.

Poslanci TSK sa stotožnili s názorom, že súčasný zákon je príliš tvrdý. Vystúpenie Vaňa ako člena hudobnej skupiny nie je podľa nich porušením zákona, v reklame nevystupoval ako osoba, ale ako člen hudobného telesa. „Myslím si, že je potrebné zmeniť zákon, poslanci NR SR by sa mali nad tým zamyslieť,“ skonštatoval podpredseda TSK Jozef Božik.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trenčína a okolia

Sledujte nás aj na Instagrame

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM