Lenka Merava Rôzne

Rozhodnutie kauze objednávky vraždy podnikateľa Kubašiaka bude v pondelok

O odvolaní v kauze objednávky vraždy podnikateľa Jána Kubašiaka by mal 20. júna rozhodnúť Krajský súd v Banskej Bystrici. Okresný súd v novembri 2009 oslobodil obžalovaného Igora Š. z toho, že by si u bývalého policajta Róberta Petluša objednal zavra

Uložil mu však 6,5-ročný trest za vydieranie. Voči verdiktu vtedy sa odvolal prokurátor aj obhajca obžalovaného.
Hovorkyňa súdu Nina Spurná povedala, že uskutočneniu pondelkového verejného zasadnutia by nemalo nič brániť. Vdova po zavraždenom podnikateľovi – Mária Kubašiaková však potvrdila, že jej nebolo doručené upovedomenie o verejnom zasadnutí. Zároveň dodala, že nie je v jej záujme proces predlžovať.
Podľa obžaloby si mal Igor Š. v roku 2006 s úmyslom získať výhodnejšie majetkové a právne postavenie v spoločných obchodných spoločnostiach a v majetkových vzťahoch objednať u bývalého policajta Róberta Petluša usmrtenie svojho spoločníka Jána Kubašiaka. Tiež získanie istých dokumentov týkajúcich sa ich spoločného podnikania. Do domu podnikateľa 14. novembra 2006 vnikol bývalý policajti Róbert Petluš spolu s expolicajtmi Róbertom Červeňanom a Jurajom Roszíkom. Po tom, ako získali dokumenty, Petluš Kubašiaka zavraždil.
Okresný súd Banská Bystrica odsúdil Róberta Petluša za vraždu Kubašiaka na výnimočný úhrnný trest 25 rokov. Jeho 32-ročného komplica Róberta Červeňana z Trenčína poslal do väzenia na sedem rokov a šesť mesiacov. Rozsudok je právoplatný. Roszík, ktorý bol v čase vraždy ešte aktívnym policajtom, sa po vražde Kubašiaka prihlásil polícii a začal s ňou spolupracovať pri objasňovaní vraždy. S vojenským prokurátorom uzavrel dohodu o vine a treste, ktorú sudca schválil. Dostal osem a polročný trest a v procese s Petlušom a Červeňanom vystupoval ako svedok. V postavení svedka bol na súde aj v procese s Igorom Š., ktorého usvedčoval z objednania si vraždy Kubašiaka.

Zdroj:TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM