Rôzne

Rybníček: Druhé kolo testovania dopadlo ÚSPEŠNE, zvládli by sme aj ďalšie

Prezident Únie miest Slovenska a primátor Trenčína Richard Rybníček hodnotí druhé kolo testovania, s ďalším by však počkal.

Ilustračný obrázok k článku Rybníček: Druhé kolo testovania dopadlo ÚSPEŠNE, zvládli by sme aj ďalšie
Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Druhé kolo plošného testovania na ochorenie COVID-19 hodnotí prezident Únie miest Slovenska (ÚMS) a primátor Trenčína Richard Rybníček ako úspešné a výnimočné z hľadiska komunikácie medzi samosprávou a štátom. Z logistického hľadiská sú podľa neho mestá pripravené zvládnuť aj ďalšie kolo testovania, v ÚMS sú však za to, aby sa dva-tri týždne počkalo, ako sa prejavia čísla a ako sa k výsledku doterajších testovaní postavia epidemiológovia.

Pri dobrej komunikácii, včasných informáciách a skoordinovanej spolupráci so štátom dokážu mestá podľa únie zvládnuť krízovú situáciu s maximálnym nasadením úspešne a bezpečne. „Do budúca bude stačiť, ak ÚMS a Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) budú hneď od začiatku zapojení do takejto operácie,“ uviedol Rybníček.

V prípade možného ďalšieho plošného testovania bude pre mestá kľúčovou otázkou termín a spôsob, ako bude zabezpečené, ako aj to, kedy budú mať mestá informácie o výsledkoch z druhého kola testovania. „ÚMS bude rešpektovať rozhodnutie odborníkov, bude však trvať na tom, aby boli vopred stanovené jasné a férové podmienky a postup. Mestá budú naďalej maximálne súčinné a urobia všetko, čo bude v ich možnostiach rovnako ako doteraz,“ deklaruje vo svojom stanovisku únia.

Zároveň víta, že štát zorganizuje odberné jednotky v každom jednom okresnom meste na Slovensku, kde sa budú môcť dať ľudia otestovať antigénovými testami na ochorenie COVID-19. „V tom vidíme zmysel a verím, že štát zabezpečí, aby to malo bezproblémový priebeh,“ poznamenal Rybníček.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM