Rôzne

Rybníček o plošnom testovaní: Rešpektujú rozhodnutie vlády, ale majú požiadavky

Organizácia riadená trenčianskym primátorom deklaruje súčinnosť pri testovaní, no žiada rešpektovať požiadavky samospráv.

Ilustračný obrázok k článku Rybníček o plošnom testovaní: Rešpektujú rozhodnutie vlády, ale majú požiadavky
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Únia miest Slovenska (ÚMS) rešpektuje rozhodnutie vlády o ďalšom plošnom testovaní obyvateľstva. Apeluje však na to, aby štát zároveň rešpektoval aj požiadavky miest a samospráv a ich reálne možnosti zvládnuť v súčasných podmienkach ďalšie kolá testovania. Členovia ÚMS sa dohodli, že otázkami týkajúcimi sa plošného testovania sa budú ďalej zaoberať a svoje stanoviská prostredníctvom zástupcov únie prednesú na ďalších rokovaniach so štátom.

Zodpovedný prístup

Prezident ÚMS Richard Rybníček po utorkovom online rokovaní zástupcov členských miest zopakoval, že v bezprecedentnej epidemiologickej situácii chcú mestá pristupovať k riešeniu a plneniu rozhodnutí vlády maximálne zodpovedne a súčinne.

Rovnako sú pripravené podať pomocnú ruku aj okolitým obciam tak, aby náročný proces prípravy a realizácie dokázali zvládnuť.

Požadujú pomoc

„ÚMS požaduje od štátu, aby zabezpečil finančnú, materiálnu pomoc, ako aj súčinnosť okresných úradov so samosprávami tak, aby sa mestá mohli maximálne sústrediť na prípravy a realizáciu ďalšieho testovania. Rovnako tak únia požaduje od štátu dôslednejšiu a prísnejšiu kontrolu dodržiavania aktuálnych epidemiologických opatrení, bez ktorých je ďalšie testovanie mimoriadne riskantný projekt," zdôraznil Rybníček, primátor Trenčína.

Predseda vlády SR Igor Matovič (OĽANO) v pondelok oznámil, že na Slovensku zrealizujú od predposledného januárového víkendu sériu plošných testovaní, ktoré sa má v týždennej periodicite opakovať dovtedy, kým úroveň incidencie neklesne pod 0,5 percenta. Absolvovanie testu má byť podmienkou na uplatnenie si výnimky zo zákazu vychádzania.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Správy z Trenčína

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM