Filip Chudý Rôzne

Rybníček sa bavil s ministrom: Otvorenie škôl je riziko, DÁTUM testovania žiakov

Prebehla veľká debata. Otváranie škôl považuje za mimoriadne rizikové minister školstva aj Únia miest Slovenska, na ktorej čele je Richard Rybníček.

Ilustračný obrázok k článku Rybníček sa bavil s ministrom: Otvorenie škôl je riziko, DÁTUM testovania žiakov
10
Galéria
Zdroj: Mesto Trenčín

Otváranie škôl považuje za mimoriadne rizikové minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS) aj Únia miest Slovenska (ÚMS) s jej členskými mestami, ktoré v pondelok absolvovali on-line stretnutie k aktuálnym otázkam súvisiacim s testovaním žiakov a otváraním škôl v januári. Informovala o tom hovorkyňa ÚMS Daniela Piršelová.

Treba to zvážiť

ÚMS konštatuje, že aj napriek maximálnemu úsiliu zástupcov miest v spolupráci s kompetentnými rezortmi a odborníkmi, súčasná situácia je vzhľadom na rekordné čísla infikovaných ľudí mimoriadne kritická. Každý ďalší krok je preto podľa ÚMS nevyhnutné mimoriadne pozorne a zodpovedne zvážiť.

„Vzhľadom na súčasnú epidemiologickú situáciu a odporúčania epidemiológov otváranie škôl považujem za mimoriadne rizikové. Máme pred sebou sériu rokovaní, verím, že čo najskôr nájdeme bezpečné a efektívne riešenie, ktoré umožní našim deťom vrátiť sa späť do škôl,“ uviedol minister školstva.

Rybníčkove slová

„Situácia je mimoriadne vážna, mestá však s dôverou rešpektujú odporúčania odborníkov a rezortu školstva. Prioritou každého z nás zostáva zabezpečiť čo najskorší návrat detí späť do škôl,“ povedal prezident ÚMS Richard Rybníček.

Ďalej uviedol, že „o dva týždne sa budeme pripravovať na antigénové testovanie pre žiakov, rodičov a pedagógov od 22. do 24. januára.“ Ako dodal, potrebné je byť trpezlivý, pretože všetci majú spoločný cieľ.

Prioritou ÚMS a všetkých jej členských miest je, aby sa deti aj ich rodičia mohli čo najskôr vrátiť späť do normálneho života. Mestá sú pripravené urobiť maximum, čo je v ich silách, aby, spoločne s ministerstvom školstva a odborníkmi pripravili bezpečné prostredie vo všetkých školách a to čo najskôr, nie však na úkor zdravia.

Kedy do škôl?

Od 11. januára budú všetky školy pokračovať dištančným spôsobom výučby. Otvorené budú len materské školy pre deti zákonných zástupcov z kritickej infraštruktúry a pre deti rodičov, ktorým povaha práce nedovoľuje pracovať z domu. V pondelok večer o tom informoval odbor komunikácie Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR.

Situácia by mohla podľa plánu rezortu školstva od 18. januára vyzerať tak, že otvorené budú materské školy, obnoví sa aj vyučovací proces pre prvý stupeň základných škôl a špeciálne školy. Rezort školstva odporúča pretestovať rodičov aj zamestnancov. „Rodičia naďalej môžu v tomto čase ospravedlniť dieťa na päť vyučovacích dní po sebe. V prípade potreby tak môže žiak ostať doma až do konca lockdownu,“ uviedlo ministerstvo školstva.

Druhý stupeň základných škôl a stredné školy pokračujú od tohto dátumu podľa ministerstva školstva vo vzdelávaní dištančne. Otvoriť sa môžu aj končiace ročníky stredných škôl, a to za predpokladu pretestovania žiakov a zamestnancov školy v závislosti od príslušnej vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Po lockdowne

„Po ukončení lockdownu od 25. januára budú otvorené materské školy v štandardnom režime, ako aj prvý stupeň základných škôl. Rezort školstva odporúča pre materské školy a prvý stupeň základnej školy pretestovanie zamestnancov a rodičov,“ uviedlo ministerstvo školstva.

Druhý stupeň základnej školy by mal prejsť na prezenčnú formu vzdelávania, pričom ÚVZ SR vyhláškou určí pretestovanie žiakov a zamestnancov školy. Otvorené budú aj stredné školy, taktiež za podmienok pretestovania študentov a zamestnancov školy. „Aj z tohto dôvodu sa presunulo plošné pretestovania z pôvodného termínu 8. – 10. januára na 22. – 24. januára,“ ozrejmil rezort školstva. Ako dodal, tieto podmienky sú predbežné a závisieť budú od vývoja situácie. Lokálne podmienky navyše môže zmeniť alebo upraviť regionálny ÚVZ.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Správy z Trenčína a okolia

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM