Kultúra

Séria Koncertov pre Ukrajinu začína v Trenčíne: Program je nabitý!

Osobnosti slovenskej a trenčianskej džezovej scény vrátane Petra Lipu a ďalšie hudobné skupiny sa predstavia vo štvrtok popoludní na trenčianskom Mierovom námestí v rámci podujatia Trenčín pre Ukrajinu.

Ilustračný obrázok k článku Séria Koncertov pre Ukrajinu začína v Trenčíne: Program je nabitý!
Zdroj: Hudobná únia Slovenska

Koncert organizuje Trenčianska džezová spoločnosť, tím Trenčín 2026 a školský časopis trenčianskeho gymnázia Veget.

Po celom Slovensku

Ako informovala riaditeľka tímu Trenčín 2026 Lucia Dubačová, podujatie v Trenčíne je prvým zo série siedmich Koncertov pre Ukrajinu, ktoré skoordinovala Hudobná únia Slovenska. V nedeľu 6. marca budú nasledovať koncerty v Prešove, Košiciach, Banskej Bystrici, Žiline, Trnave a Nitre.

Cítime potrebu vyjadriť solidaritu s Ukrajinou a tiež ukázať, že aj to je úlohou kultúry – pomôcť nám v ťažkých časoch vyjadriť emócie, spolupatričnosť a empatiu,” uviedla Dubačová.

Podujatie obohatí premietanie kolekcie vizuálnych diel viac ako 50 umelkýň a umelcov. Vznikla ako reakcia na útok ruských vojsk na Ukrajinu. Jej odkazom je odmietnutie násilia a vyjadrenie solidarity s Ukrajinou a jej obyvateľmi.

Hlasy z Ukrajiny

Na pódiu v Trenčíne zaznejú hlasy z Ukrajiny. Vystúpi DJ Mezha, ktorý pochádza z Krymu, ale už tri roky žije v Bratislave. Organizátori sa spoja s riaditeľom Ukrajinského inštitútu Volodymyrom Sheikom v Kyjeve. Vo videu z hlavného mesta Ukrajiny sa prihovorí aj ukrajinská fotografka Irina Dzhul.

Na podujatí participuje aj mesto Trenčín, s príhovorom vystúpi trenčiansky primátor Richard Rybníček. Po zotmení nasvietia starý železničný most farbami vlajky Ukrajiny. Koncert pre Ukrajinu v Trenčíne sa začne o 16.00 h.

Témy, ktoré hýbu Slovenskom:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM