Tlačové správy

Slovensko spúšťa zálohovanie PET fliaš a plechoviek. Na čo sa pripraviť?

Slovákov čaká od nového roka veľká zmena pri triedení plechoviek a PET fliaš. Tie od spustenia nového zálohového systému nebudú vyhadzovať do žltých kontajnerov ako doteraz, ale nestlačené ich budú nosiť naspäť na odberné miesta.

Ilustračný obrázok k článku Slovensko spúšťa zálohovanie PET fliaš a plechoviek. Na čo sa pripraviť?
Zdroj: Plzeňský Prazdroj Slovensko

Ako to bude fungovať? „Záloh bude na cenovkách aj účtenkách uvedený osobitne. Na čo však zákazník nesmie zabúdať, je, aby plechovky či PET fľaše pred odovzdaním nezašľapoval či inak nezdeformoval, aby prístroje dokázali správne prečítať EAN kód a vyhodnotiť tvar obalu a zákazník tak mohol dostať svoj záloh späť,“ vysvetľuje Martin Grygařík, obchodný riaditeľ spoločnosti Plzeňský Prazdroj Slovensko a člen dozornej rady Správcu zálohového systému.

Všetky vytriedené obaly následne poputujú do triediaceho centra, následne ich čaká recyklácia, po ktorej sa z použitého obalu stane nový.

V prípade Prazdroja však hovoríme len o plechovkách. Výrobca piva totiž tento rok definitívne ukončil stáčanie piva do PET fliaš a jeho predaj svojim zákazníkom, čím postúpil v ambícii dosiahnuť plnú cirkularitu svojich obalov.

Zdroj: Plzeňský Prazdroj Slovensko

Slovensko sa zaviazalo zvýšiť aktuálne množstvo zberu nápojových obalov zo 60 % na 90 % v roku 2025. Okrem toho, že má šancu stať sa krajinou bez pohodeného odpadu, zálohovanie vie zužitkovaním obalov pomôcť prírode oveľa viac. Napríklad na výrobu recyklovanej plechovky je potrebný už len zlomok energie, čím značne šetrí životné prostredie.

Hliník sa dá recyklovať do nekonečna bez zmeny parametrov, pričom plechovka z recyklátu môže mať až o 80 % nižšiu uhlíkovú stopu a na jej výrobu je spotrebovaných až o 95 % menej energie v porovnaní s plechovkou vytvorenou z panenského materiálu,“ hovorí Martin Grygařík.

Hliník je totiž výbornou zásobárňou energie. Jej najväčší podiel spotrebuje výroba hliníka z primárnej suroviny. Plechovka si však energiu v sebe uchová aj naďalej, na roztavenie hotového hliníku a výrobu nového produktu je potom potrebný už iba zlomok energie.

Sme si istí, že Slováci v súvislosti s novým zálohovým systémom uvítajú možnosť vrátiť plechovky do predajní a dopomôžu tak k prakticky nekonečnej recyklácii hliníka bez dopadu na jeho kvalitu. Z plechovky sa tak opäť bude môcť stať plechovka, čo je v dokonalom súlade aj s našou ambíciou dosiahnuť plnú cirkularitu obalov do roku 2030,“ uzatvára Martin Grygařík.

Titulná foto: Plechovky, ktoré bude možné zálohovať, majú na obale symbol „Z“ ako Zálohované.

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy

Zdroj: Plzeňský Prazdroj Slovensko
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM