Rôzne

Sľubujú kvalitnejšie vzdelávanie: ZOZNAM zapojených škôl v Trenčianskom kraji

Náš kraj sa pripojil do zaujímavého projektu, ktorý má pomôcť školstvu. Kvalitu majú zvýšiť špeciálni zamestnanci.

Ilustračný obrázok k článku Sľubujú kvalitnejšie vzdelávanie: ZOZNAM zapojených škôl v Trenčianskom kraji
6
Galéria
Zdroj: TASR

Kvalitu vzdelávania na vybraných deviatich stredných školách v Trenčianskom kraji pomôžu zvýšiť špeciálni zamestnanci. Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) ako ich zriaďovateľ sa totiž zapojil do národného projektu Pomáhajúce profesie v edukácii detí a žiakov z dielne Metodicko-pedagogického centra (MPC) Bratislava. Na školách tak pribudnú pedagogickí asistenti, psychológovia alebo špeciálni pedagógovia.

Cieľ projektu

„Cieľom projektu je skvalitnenie systému inkluzívnej vzdelávacej podpory pre individuálne začlenených študentov, vrátane žiakov so zdravotným znevýhodnením,“ informovala ďalej Barbora Jánošková z oddelenia komunikácie a medzinárodných vzťahov Úradu TSK.

Ide podľa nej predovšetkým o posilnenie a podporu v oblasti personálneho zabezpečenia inklúzie, elimináciu predsudkov voči akýmkoľvek spôsobom hendikepovaným žiakom, a to zo strany rodičov, pedagogických i odborných zamestnancov a napokon aj širšej verejnosti.

Dôležitosť

Prijať nových odborných zamestnancov umožní uzatvorenie zmluvy o vzájomnej spolupráci medzi MPC Bratislava, vybranými strednými školami a ich zriaďovateľmi. „Zapojená stredná škola v zmysle zmluvy vytvorí pracovné miesto na pridelený počet pedagogických asistentov, psychológov alebo špeciálnych pedagógov na dobu trvania projektu od 1. septembra 2020 do 31. augusta 2022,“ povedala Daniela Hilčíková, vedúca odboru školstva a kultúry Úradu TSK.

Ako ďalej uviedla, vytvorenie inkluzívneho tímu je dôležité najmä z dôvodu, že práve ľudský a zároveň profesionálny prístup významne podporia pozitívne zmeny v inkluzívnom vzdelávaní a prinesú benefity najmä pre žiakov. MPC Bratislava bude podľa nej počas obdobia trvania projektu v plnom rozsahu refundovať cenu práce prijatých zamestnancov.

Zoznam škôl

Do národného projektu sa zapojí Gymnázium Janka Jesenského v Bánovciach nad Bebravou, Gymnázium Púchov, Stredná odborná škola (SOŠ) Jána Antonína Baťu Partizánske, SOŠ Nováky, SOŠ Pruské, SOŠ Handlová, SOŠ strojnícka Bánovce nad Bebravou, SOŠ Dubnica nad Váhom a Stredná priemyselná škola stavebná Emila Belluša Trenčín.

Ďalšie zaujímavosti z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24 a Facebooku.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM