Marek Vatraľ Rôzne Video

Sokoliarka Veronika v Trenčíne: Nie je vám tá sova známa? VIDEO, FOTO

Na historických dňoch v Trenčíne predvádzala ukážky dravých vtákov, ktorým sa aj profesionálne venuje.

Ilustračný obrázok k článku Sokoliarka Veronika v Trenčíne: Nie je vám tá sova známa? VIDEO, FOTO
13
Galéria
Foto: Marek Vatraľ

Počas troch dní sme na 11. ročníku Trenčianskych historických slávností videli mnoho nevšedných podujatí vrátane jarmoku remeselníkov, školy šermu či rytierskych turnajov, bez ktorých si už túto príjemnú letnú akciu ani nedokážeme predstaviť.

Za pozornosť však stáli aj iné zaujímavosti, ktoré sme si tam nemohli nevšimnúť. Osobitý záujem priťahovala najmä skupina dravých vtákov pod historickou lipou na Mierovom námestí, ktorým sa profesionálne venuje sokoliarka Veronika Veselá zo sokoliarskej skupiny Falconarii.

Okrem výstavy a prezentácie dravých vtákov mala na historických slávnostiach aj špeciálne vystúpenia, ktoré pozostávali predovšetkým z letových ukážok vtákov. Popri tom ešte zvedavým divákom poskytovala aj základné informácie o sympatických operencoch, ktorým sa podľa jej slov venuje niekoľko rokov.

„Máme tu sokola rároha. Ide o najväčší druh sokola, ktorý žije u nás, teda v našej prírode. Na lov ho napríklad využívala aj Mária Terézia. Veľmi rada s ním chodievala loviť volavky, “ vysvetlila Veronika.

Zdroj: Dnes24.sk

Na otázku, prečo mal po celý čas na hlave sokol čiapočku nám sokoliarka prezradila, že je to preto, lebo je takto kľudnejší. „Sokoli sú náchylnejšie na zmenu prostredia ako niektoré iné druhy dravcov. Tým, že teraz nevidí, tak ho môžem pokojne previezť autom bez toho, aby si ublížil. Zároveň je to aj súčasť výcviku. Je naučený, že ak dostane čiapočku dole, tak vie, že pôjde lietať. Ale zase nie je to o tom, že má čiapku na hlave celý deň. Niekedy ju nemá vôbec, inokedy podľa toho, akú má náladu, “ doplnila sokoliarka.

Hneď vedľa sa nachádzala aj dôstojne pôsobiaca mladá sova. „Je to plamienka driemavá. Údajne ide o najkrajší druh sovy, ktorý žije na svete. Táto socha je schopná prespať až 23 hodín v kuse. Aj preto sa jej hovorí driemavá. Keď si bližšie pozriete jej tvár tak vidíte, že pripomína srdiečko alebo dva plamienky, “ ozrejmila Veronika.

Prítomným deťom sa páčila aj sova lesná. Presne ten istý druh sovy sa podľa Veroniky vyskytol aj v známej rozprávke Tri oriešky pre popolušku. Konkrétne mala na mysli známu sovu Rozárku.

Najmenší zo všetkých prítomných dravcov bol sokol pestrý. „To je americký druh sokolíka, ktorý sa vyskytuje najmä v Kanade a v oblastiach Strednej Ameriky. Je to tohtoročné mláďatko, ktoré už nebude väčšie, “ dodala ďalej sokoliarka.

Pozrite si aj fotogalériu dravých vtákov sokoliarskej skupiny Falconarii v Trenčíne

V obrazoch: Dravé vtáky sokoliarskej skupiny Falconarii v Trenčíne
13
Galéria
Foto: Marek Vatraľ

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trenčína a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM