Správy

Šport zlepšuje známky v škole viac ako doučovanie

Ak sa vám nepáčilo vysvedčenie vášho dieťaťa, netrestajte ho prázdninovým doučovaním za veľa peňazí. Oveľa účinnejší je pohyb.

Ilustračný obrázok k článku Šport zlepšuje známky v škole viac ako doučovanie
Zdroj: Ilustračné foto / TASR

Neboli ste spokojní s vysvedčením vášho potomka a dohodli ste mu počas prázdnin drahé doučovanie? Má vaše dieťa problémy so sústredením sa? Zabudnite na prázdninový dril za veľa peňazí. Oveľa viac ako hodiny matematiky či slovenčiny mu prospeje šport!

Slovenskí ministri školstva sa predháňajú v tom, či pridajú deťom do vyučovania viac hodín matematiky, slovenčiny alebo dejepisu. Vo svete pritom dávno existujú štúdie, podľa ktorých by školákom najviac prospelo, ak by sme im umožnili tráviť viac času v telocvični.

Stačí 15 minút

Doktor Stewart Trost zo Štátnej univerzity v Oregone publikoval zásadnú prácu na danú tému už v roku 2007. Dokázal v nej, že už 15 minút fyzickej aktivity denne pomáha zvýšiť schopnosť koncentrácie a pamäte na učivo u detí základných škôl.

Ešte zaujímavejšie je zistenie, že lepšie výsledky dosahovali deti zo skupiny, ktorej pridali telesnú výchovu, a nie tie, ktoré mali hodiny doučovania navyše. Doktor Trost z toho vyvodil jednoznačné odporúčanie pre školy – neskracujte čas, ktorý strávia deti v telocvični alebo na školskom dvore v prospech vyučovania v triede.

K rovnakým výsledkom sa dopracovali aj ďalší experti, ktorí skúmali, ako vplýva šport na študijné výsledky. Nanci Hellmich tiež preukázala, že pravidelná športová aktivita zvyšuje schopnosť žiakov sústrediť sa na preberané učivo, pochopiť ho a zapamätať si podstatné súvislosti.

PREČÍTAJTE SI AJ: Detská obezita sa šíri ako epidémia. Riešením je šport!

Šport je liek

Fyzická aktivita blahodárne pôsobí aj na sebadôveru detí, ktoré bývajú zraniteľné najmä v tínedžerskom veku. Športové výsledky im umožňujú budovať si zdravú sebaúctu a zabezpečujú aj uznanie rovesníkov, čo je vo svete mladých ľudí veľmi dôležité.

Športu by sa mali špeciálne venovať aj deti s poruchou sústredenia, označovanou ako ADHD. Doktor Amnon Gimpel v rozsiahlej štúdii z roku 2008 dokázal, že symptómy ADHD najlepšie potláčajú športy, ktoré kombinujú fyzické a mentálne sústredenie, napríklad bojové umenia, joga či tanec. Pravidelný pohyb tak často môže pomôcť viac ako lieky.

Získajte 1 000 eur

Pre deti a dospievajúcu mládež je kľúčové, aby mali dostatok príležitostí venovať sa športu. Preto sa Raiffeisen banka rozhodla, že po celom Slovensku podporí najlepšie projekty zamerané na podporu fyzickej aktivity detí a mládeže. Či už je to organizácia športových turnajov, súťaží alebo materiálno-technické vybavenie pre mladých športovcov.

O finančný príspevok môžu žiadať materské, základné a stredné školy, mimovládne organizácie, samosprávy i verejnoprávne inštitúcie. Svoj projekt môžu prihlásiť do 15. augusta. Ak získajú najviac hlasov, Raiffeisen banka im poskytne tisíc eur.

Pohyb deti je liek
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM