Šport

Športovec roka 2019: Medzi najlepšími aj zástupcovia z Trenčína, FOTO

Petra Vlhová triumfovala v ankete Športovec roka 2019. Nestratili sa však ani zástupcovia z Trenčína.

Ilustračný obrázok k článku Športovec roka 2019: Medzi najlepšími aj zástupcovia z Trenčína, FOTO
12
Galéria
Zdroj: TASR

Lyžiarka Petra Vlhová a vodnoslalomárska hliadka troch kanoistov získali ocenenia najlepší jednotlivec a najlepší kolektív v ankete slovenský Športovec roka 2019. Výsledky tradičnej ankety Klubu športových redaktorov Slovenského syndikátu novinárov (KŠR SSN) vyhlásili počas slávnosti v činohernej sále novej budovy Slovenského národného divadla v Bratislave.

V ankete, ktorá v bývalom Československu písala svoju tradíciu už od roku 1959 a v rámci samostatnej Slovenskej republiky od roku 1993, premiérovo triumfovala majsterka sveta v obrovskom slalome. Na galavečere sa nezúčastnila, keďže je v dejisku nasledujúceho podujatia Svetového pohára vo francúzskom Val d'Isere, zastupoval ju otec a finančný manažér tímu Igor Vlha: „Je to pre nás veľká pocta za to, čo sme dosiahli. Konzultovali sme to s Petrou, aj so synom a manželkou Zuzkou, je to pekné. Myslím si, že sme dosiahli strašne veľa, nepočítal som, že budeme na prvom mieste, predsa, sú tu Peter Sagan a Anastasia Kuzminová. Peťa urobila kus roboty a dosiahla pekné výsledky.“

V kategórii kolektívov najviac hlasov dostala hliadka vodných slalomárov 3×C1 mužov (Michal Martikán, Alexander Slafkovský a Matej Beňuš), ktorá si deviatykrát za sebou vybojovala na majstrovstvách sveta v Seu d'Urgell titul. Druhé miesto obsadila hokejbalová reprezentácia Slovenska, tretí skončil štvorkajak rýchlostných kanoistov na olympijskej trati 500 m. „Je to zadosťučinenie. Trvalo nám desať rokov, kým sme získali ocenenie pre najlepší kolektív roka na Slovensku. Milo ma to prekvapilo a potešilo. Som rád, že to široká športový verejnosť začala vnímať. Naše úspechy sú unikátne,“ zdôraznil Slafkovský.

V tohtoročnej ankete hlasovalo 91 členov KŠR SSN, čo je druhý najnižší počet odovzdaných lístkov v histórii. Hlasy dostalo 38 jednotlivcov a 12 športových kolektívov. Za Športovú legendu na slávnosti vyhlásili niekdajšieho úspešného atléta, bežca na 800 a 1500 m Jozefa Plachého. „Som rád, že som sa toho dočkal v sedemdesiatke. Budem medzi slovenskými športovcami, ktorí boli úspešní na olympijských hrách či majstrovstvách sveta. Mal som dlhú osemnásťročnú kariéru, bol som na štyroch OH, trinástich majstrovstvách Európy, získal som päť medailí. Mal som dvoch výborných trénerov a trinásť rokov som bol vo svetovej špičke v kráľovských disciplínach atletiky,“ uviedol Plachý na margo svojich úspechov.

Do top 10 sa dostali aj dvaja trenčianski rodáci. Piate miesto obsadil hokejista Zdeno Chára a ôsme športová strelkyňa Danka Barteková.

Vizitky trenčianskych rodákov v TOP 10 Športovec roka 2019

5. ZDENO CHÁRA (ľadový hokej) – Rešpektovaný muž NHL, dlhoročný kapitán Bostonu Bruins. S obdivom k nemu vzhliadajú nielen pre jeho hokejové kvality, ale aj povahové črty a vodcovské schopnosti. Najvyšší i najstarší muž súčasnej NHL už čosi stratil z rýchlosti na ľade, ale jeho dosah na Bruins je obrovský. Finále Stanleyho pohára dohrával s fraktúrami čeľuste, ktorú mu držali pokope len dve doštičky a niekoľko drôtikov a skrutiek. Na tvári mal ochrannú masku a chcel pomôcť Bruins k slávnej trofeji. Vo finále Stanleyho pohára si zahral tretíkrát v kariére, úspech z roku 2011 nezopakoval. Hokejista roka 2019 na Slovensku nedávno odohral ako 21. hráč v histórii a tretí Európan 1500. zápas v zámorskej súťaži.

Narodený 18. marca 1977 v Trenčíne. Člen klubu NHL Boston Bruins. Tréner Bruce Cassidy. V top 10 ankety je šiestykrát, dvakrát bol druhý (2009, 2011), raz piaty (2013), šiesty (2012) a ôsmy (2004).

Hokej Slovensko: viac aktuálnych správ z hokeja

8. DANKA BARTEKOVÁ (streľba) – Podľa úplných predstáv jej vyšli až posledné veľké preteky v sezóne 2019. Na majstrovstvách Európy na obľúbenej strelnici v Lonate obhájila titul majsterky starého kontinentu z Leobersdorfu a zároveň pomohla družstvu k strieborným medailám. Na najvyšší stupienok na ME vystúpila v individuálnom skeete po rokoch 2008, 2010 a 2018 štvrtýkrát v kariére. Rok začala triumfami na pretekoch v skeete na Cypre a v Katare. Na Európskych hrách v Minsku ju sklamalo 9. miesto, chuť si nenapravila ani na MS v Lonate, na ktorých skončila až sedemnásta, čo bolo jej druhé najhoršie umiestenie v dlhej kariére. Na európskom šampionáte na lonatskej strelnici o dva mesiace neskôr však zdvihla hlavu a ukázala svoje kvality.

Narodená 19. októbra 1984 v Trenčíne. Členka Športového centra polície a ŠKP Bratislava. Tréner Sandro Bellini. V top 10 ankety je druhýkrát, v roku 2012 bola tretia.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trenčína a okolia

Sledujte nás aj na Instagrame

Pozrite si aj foto zo slávnosti.

FOTO z vyhlásenia výsledkov ankety Športovec roka 2019
12
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM