Webnoviny - Rôzne

SPP chce zmeniť cenu plynu pre domácnosti

Slovenský plynárenský priemysel, a.s. (SPP) chce počas tohto roka zmeniť cenu zemného plynu pre domácnosti.

Ako pre agentúru SITA potvrdil hovorca Úradu pre reguláciu sieťových odvetví SR (ÚRSO) Miroslav Lupták, plynári už zaslali regulačnému úradu návrh na zmenu ceny plynu. Lupták však nechcel cenový návrh bližšie konkretizovať. “Je naším zvykom počas cenového konania nekomentovať podaný cenový návrh,“ povedal Lupták. Regulačný úrad o cenovom návrhu SPP musí podľa neho rozhodnúť do 6. júna.

Slovenský plynárenský priemysel už dávanejšie avizoval, že pozorne sleduje situáciu na svetových trhoch s ropou a ropnými produktmi, ako aj vývoj kurzu eura voči americkému doláru. Práve tieto dva faktory najviac ovplyvňujú koncovú cenu zemného plynu. „Vývoj situácie pozorne sledujeme. Naša nákupná cena plynu závisí od dvoch kľúčových faktorov, a tými sú cena ropy a vzájomný kurz amerického dolára a eura. Ďalší vývoj bude závisieť práve od vývoja týchto faktorov,“ povedal začiatkom mája pre agentúru SITA hovorca SPP Ondrej Šebesta.

Domácnostiam sa naposledy menili ceny plynu začiatkom tohto roka, keď im v priemere vzrástli o 4,47 %. Regulačný úrad taktiež koncom minulého roka rozhodol o zvýšení priemernej ceny plynu určeného na výrobu tepla pre domácnosti, a to o 6,12 %.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM