Lenka Merava Rôzne

Stále vitálny a pracovitý

Osemdesiatštyriročný výrobca drevených plastík, fotograf, horolezec a výrobca motorových člnov Čestmír Harníček chystá na striebornú a zlatú nedeľu zbierku dvadsiatich až tridsiatich sošiek.

Sošky vyrába z lipového dreva. Najskôr robil zaoblené, potom hranaté a nakoniec ich kombinoval. Darilo sa mu najmä s hranatými. Pri tvorbe sošky vymýšľa tvar, ktorý dá na papier a následne začne tvoriť. Práca malej mačky mu trvá asi dve hodiny. Nie je náročná, ale je namáhavá na oči. V súčasnosti stále vymýšľam nové modely .„Robím hranaté typy, ale pracujem najmä s vtáčikmi a mačkami. Stále sa páčia. Musím ich, ale zmodernizovať farebne aj tvarovo. Čisté drevo nejde Na predaj zoberiem aj staré vtáky, ktoré sa na trhu ešte nevyskytli,“ hovorí Č. Harníček.

Nielen sošky sú jeho doménou. Nedávno pôsobil ako porotca pre fotografiu na festivale dobrodružných filmov Horyzonty. Digitálna fotografia podľa Harníčka je iná ako pôvodná čiernobiela a stratila svoje čaro. „V minulosti, keď sme spravili fotografie, hádali sme sa medzi sebou kto spravil lepšiu fotku. Každý mal svoj názor. Dnes má fotograf digitálny fotoaparát a je viac menej poslaný za nejakým námetom. Tu vycvaká päťdesiat až sto záberov a pošle ich do redakcie. Tá si ich premietne a vyberie si, ktoré sa jej páčia pre tlač.

V budúcnosti je pre neho hlavnou otázkou práca v autocampingu. Chcel by ho zmodernizovať. Predstavuje si, že keď prídu turisti do bungalovov, nájdu v nich teplú a studenú vodu, toaletu a umývadlo. v súčasnosti je zvlášť a teplá voda nefunguje. Všetko závisí od finančnej stránky. Momentálne časť autocampingu im patrí a druhá polovica je mesta. Radi by ju odkúpili, ale nevedia či im to dovolí súčasná situácia. „Kríza postihla aj turizmus. Doteraz býval camping plný, ale tento rok bol na polovicu prázdny. Okrem campingu sa starám o záhradu a manželku, ktorá ma potrebuje. Do dielne si chodím odpočinúť , lebo doma nakupujem, dávam všetko do poriadku a pomáham manželke, ktorá už toľko nevládze,“ uzavrel Čestmír Harníček.

harnicek
22
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM