Rôzne

Štátna zdravotná poisťovňa posiela ročné zúčtovania: Firmy ich už poštou nedostanú

Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) posiela ročné zúčtovania zdravotného poistenia právnickým osobám už len do elektronických schránok, poštou ich nedostanú.

Ilustračný obrázok k článku Štátna zdravotná poisťovňa posiela ročné zúčtovania: Firmy ich už poštou nedostanú
Zdroj: TASR

Zmena sa týka aj fyzických osôb, ktoré si schránku dobrovoľne aktivovali. VšZP v spolupráci s Národnou agentúrou pre sieťové a elektronické služby (NASES) ich vyzývajú, aby si e-schránky skontrolovali.

„Sme prvou veľkou inštitúciou, ktorá úspešne uskutočnila takúto hromadnú elektronickú distribúciu úradných rozhodnutí poistencom a platiteľom cez Ústredný portál verejnej správy,“ povedal generálny riaditeľ VšZP Miroslav Kočan. Výsledky zúčtovania štátna poisťovňa elektronicky začala cez portál slovensko.sk posielať v týchto dňoch, spolu ich pošle približne 80 000 právnickým osobám a 7000 živnostníkom.

"Od júla majú orgány verejnej moci povinnosť komunikovať elektronicky s podnikateľmi. Sme radi, že Všeobecná zdravotná poisťovňa ide príkladom ostatným inštitúciám a veríme, že ju budú nasledovať,“ uviedol generálny riaditeľ NASES Norbert Molnár. Odosielanie sa podľa VšZP darí realizovať bez väčších problémov. Zákonná povinnosť rozoslať oznámenia do 30. septembra by mohla byť splnená v predstihu.

Elektronické doručenie do e-schránky je nová forma komunikácie so štátom, nahrádza listinnú formu doručovania. Okrem toho, že ľudia by tak nemali čakať na úradoch, prináša aj finančnú úsporu. VšZP v tomto roku vďaka elektronickej komunikácii s platiteľmi usporí 176 000 eur. Ak by malo e-schránku aktivovanú na doručovanie všetkých asi pol milióna fyzických osôb a 40 000 zamestná­vateľov, ktorým tento rok posiela výsledky ročného zúčtovania poštou, ušetrila by na poštovnom a ďalších nákladoch odhadom vyše milióna eur.

Elektronicky komunikovať so štátom možno kedykoľvek. Potrebný je počítač, pripojenie na internet, občiansky preukaz s čipom a aktivovaným osobným bezpečnostným kódom BOK a čítačku. K dispozícii je aj kontaktné centrum slovensko.sk v každý pracovný deň od 8.00 do 18.00 h a v stredu do 21.00 h na čísle +421 2 35 803 083.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM