Marek Vatraľ Rôzne

Študenti stavebnej školy Emila Belluša v Trenčíne: Krásny úspech v známej národnej súťaži

Stredná odborná škola stavebná Emila Belluša v Trenčíne získala diplom za 2. miesto v súťaži o najlepší projekt eTwinning na Slovensku. O čo v ňom išlo?

Ilustračný obrázok k článku Študenti stavebnej školy Emila Belluša v Trenčíne: Krásny úspech v známej národnej súťaži
Zdroj: SOS stavebná Emila Belluša

Študenti Strednej odbornej školy stavebnej Emila Belluša v Trenčíne sa pod vedením Senky Macekovej zúčastnili Národnej súťaže eTwinning 2018, v ktorej  obsadili v kategórií 13 – 19 rokov striebornú pozíciu. Za svoj projekt s názvom TED-inspired speech competition: The Mock-Talks si v Zážitkovom centre vedy  „Aurelium“ v Bratislave koncom júna 2018 spoločne s riaditeľkou školy Martinou Knappovou prevzalo ocenenie 11 najúspešnejších žiakov.

O tom, čo bolo cieľom a zmyslom spomínaného projektu sme sa zhovárali so skúsenou pedagogičkou SOS stavebnej Emila Belluša v Trenčíne Senkou Macekovou. „eTwinning je medzinárodný projekt, ktorý zastrešuje Národná agentúra Slovenska. Projekt vznikol v spolupráci s ďalšími členskými krajinami ako sú Rakúsko, Francúzsko, Taliansko, Poľsko, Chorvátsko a Turecko. Celý projekt bol v anglickom jazyku, takže všetci žiaci v ňom museli zvládnuť rôzne úlohy. Ja osobne som pracovala s tromi triedami: s jednou prváckou a dvomi tretiackymi, pričom tí najlepší sa prebojovali do posledného kola, “ upresnila učiteľka Maceková na margo projektu.

Súťaž bola podľa jej slov zameraná najmä na rétoriku. Práve táto oblasť je podľa nej vhodná aj pre reálny život žiakov, keďže v ďalších obdobiach sa budú musieť nielen prejaviť, ale aj presadiť a predať svoje schopnosti. Študenti sa však podľa nej museli angažovať aj v podrobnej analýze vybraného Ted Talku, cieľom ktorej bolo vyjadrenie svojho kritického názoru na nejaký problém. „To všetko sme súčasne zdieľali na interaktívnych padletoch, to znamená interaktívnych nástenkách, “ doplnila Maceková, ktorá pri práci so žiakmi veľmi rada využíva moderné a inovatívne technológie 21. storočia.

Žiaci však museli riešiť aj množstvo ďalších úloh v anglickom jazyku, pri ktorých taktiež využívali mnohé ďalšie moderné pomôcky. Hlavným a teda aj konečným cieľom projektu bola podľa Macekovej medzinárodná spolupráca s technológiami 21. storočia.

„Okrem iného v ňom išlo aj o zvýšenie identity zúčastnených z pohľadu toho, že sme Európania a vzájomne sa akceptujeme aj napriek tomu, že sme rozdielni a navzájom si dávame šancu, “ dodala Maceková.

Zdroj: SOS stavebná Emila Belluša

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trenčína a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM