Rôzne Video

Štyri roky práce na trenčianskom kostole: Nádherný výsledok na VIDEO a FOTO

Po štyroch rokoch ukončili reštaurovanie fasády piaristického kostola. To však nemá byť všetko.

Ilustračný obrázok k článku Štyri roky práce na trenčianskom kostole: Nádherný výsledok na VIDEO a FOTO
8
Galéria
Zdroj: TASR

Osadením zreštaurovaných drevených sôch sv. Petra a sv. Pavla na prednú časť piaristického kostola sv. Františka Xaverského v Trenčíne sa minulý týždeň ukončili štvorročné reštaurátorské práce na interiéri a fasáde významnej barokovej pamiatky mesta. Maľby v interiéri kostola reštauroval Vladimír Úradníček, reštaurovanie sochárskej a štukovej výzdoby je dielom trenčianskeho reštaurátora Juraja Krajča.

„V kostole sa reštaurovalo aj 28 vzácnych vyrezávaných intarzovaných lavíc, rovnako veľmi vzácne vyrezávané spovednice. Po reštaurátorskom výskume a schválení pamiatkovým úradom sa pristúpilo k obnove fasády a drevených sôch,“ povedal Krajčo, ktorý sa reštaurovaniu piaristického kostola v Trenčíne venuje už dve desaťročia.

Ako dodal, sochy sv. Petra a sv. Pavla sú najdominantnejším prvkom fasády kostola. Žiadna dokumentácia o tom, kedy boli sochy na kostol postavené, sa nezachovala. Reštaurovanie sôch bolo podľa neho zložité najmä preto, že sú z dreva. „Všetci, vrátane majiteľov a pamiatkarov, si mysleli, že sochy sú kamenné, pretože boli natreté vo farbe pieskovca. Sochár však pozná rozdiel medzi sekaním a rezbou. Ja som od začiatku tvrdil, že sochy sú drevené, čo sa potvrdilo,“ skonštatoval reštaurátor.

Ako dodal, drevené sochy nie sú v exteriéroch bežné. Svetelné, tepelné zmeny a atmosférická vlhkosť na drevo veľmi podstatne pôsobia. „Zo zadnej strany boli až do polovice zašpinené trusom od holubov, to všetko bolo treba odstrániť. Bolo na nich tiež niekoľko vrstiev maľby, ktoré bolo dosť náročné odstrániť tak, aby sa zachovali aspoň zvyšky pôvodnej polychrómie. Následne sa sochy vyretušovali do výrazu najspodnejšej zachovanej vrstvy,“ priblížil Krajčo.

Zdroj: Dnes24.sk

Príbeh reštaurovania interiéru kostola podľa neho ešte nekončí. Obrazy na oltároch v bočných kaplnkách kostola na reštaurovanie ešte čakajú. „Je to veľmi významná baroková pamiatka, veľmi čistý, krásny barok, čo je vzácnosť v tomto regióne. Všetky sošky, ktoré tam nepatrili, sme odstránili, aby barok pôsobil autentickým dojmom. Reštaurovanie interiéru bude trvať ešte niekoľko rokov, pretože práce je tam stále dosť,“ uzavrel reštaurátor.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trenčína a okolia

Sledujte nás aj na Instagrame

FOTO: Piaristický kostol sv. Františka Xaverského v Trenčíne prešiel obnovou
8
Galéria
Zdroj: TASR

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM