Webnoviny - Rôzne

Tabule na náučnom chodníku búrajú mýty o kliešťoch

V Trenčíne dnes otvorili náučný chodník, ktorým chcú vyvracať mýty o kliešťoch. Obyvatelia krajského mesta majú oddnes k dispozícií tri informačné tabule v rekreačnej zóne ostrov.

Cieľom projektu je upozorniť ľudí, že žijú v kraji s najvyšším počtom ochorení kliešťovou encefalitídou na Slovensku. „Koluje veľa informácií, ktoré sú nepresné, skreslené a zaručené odporúčania ako kliešťa vybrať sú nesprávne,“ povedal riaditeľ Parazitologického ústavu SAV v Košiciach Branislav Petko. Tabule by mali ostať na ostrove do septembra, objaviť by sa mali aj v Nitre a Bratislave.

Prvá náučná tabuľa je venovaná biológií kliešťov, ďalšia upozorňuje, že kliešte nežijú na stromoch, ale v tráve a bežne ich možno nájsť aj v mestských parkoch. Posledný panel vysvetľuje, ako správne parazita vybrať. „V roku 2010 sme v Trenčianskom kraji zaznamenali 43 potvrdených prípadov kliešťovej encefalitídy, čo predstavuje 7,18 prípadu na 100 tisíc obyvateľov,“ informovala riaditeľka Úradu verejného zdravotníctva v Trenčíne Mária Štefkovičová. Proti kliešťovej encefalitíde sa dá očkovať, podľa Štefkovičovej ho však ľudia na Slovensku využívajú menej než obyvatelia iných krajín.

Na Slovensku žije 17 druhov kliešťov, pre človeka je nebezpečných len šesť z nich. Sú dve hlavné ohniská ich výskytu. „Prvá oblasť predstavuje dolné a stredné Považie s centrálnou oblasťou v Trenčianskom kraji a v okolí Žiliny, druhou oblasťou je okolie Rožňavy a podvihorlatská oblasť,“ hovorí Peťko. Kliešte prenášajú dve nepríjemné ochorenia, a to lymskú boreliózu, ktorá sa dá liečiť a kliešťovú encefalitídu. Na tú účinná liečba neexistuje.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM