Správy Samospráva

Trenčianska radnica víta zákaz parkovania na chodníkoch: Aká pokuta hrozí previnilcom?

Trenčianska radnica v súvislosti so zákonom, ktorý od utorka zakazuje parkovať motorovým vozidlám na chodníkoch, nepripravuje žiadne opatrenia.

Ilustračný obrázok k článku Trenčianska radnica víta zákaz parkovania na chodníkoch: Aká pokuta hrozí previnilcom?
Zdroj: facebook.com/Martin Chren - starosta Ružinova

Schvaľujeme, že zákon umožňujúci parkovanie na chodníkoch, bol konečne zrušený a že od 1. marca 2022 sa postupne chodníky opäť vrátia tým, ktorým patria – chodcom,“ zdôraznila hovorkyňa mesta Trenčín Erika Ságová.

Označené miesta

Ako dodala, Trenčín má na väčšine sídlisk fungujúcu reguláciu parkovania a miesta, kde sa na chodníkoch môže parkovať, sú vyznačené zvislým aj vodorovným dopravným značením. Mimo zóny s regulovaným parkovaním sú zväčša štvrte s rodinnými domami a úzkymi chodníkmi, na ktorých sa parkovať nemôže ani v súčasnosti, autá parkujú na ceste alebo vo dvoroch.

V súvislosti so zmenou zákona teda neočakávame výrazné problémy. Väčšina Trenčanov sú slušní ľudia a neparkujú na miestach určených pre peších. Samozrejme, nájdu sa aj takí, ktorých zákon o cestnej premávke nezaujíma a tí budú parkovať ako sa im chce aj po zmene zákona. Tých bude riešiť mestská polícia,“ doplnila hovorkyňa.

Najprv prevencia

Nikto podľa nej nemôže čakať, že hneď od prvého dňa všetky vozidlá z chodníkov odídu. Mestská polícia bude v prvom rade pôsobiť preventívne a k sankciám bude pristupovať až pri opakovanom porušení zákona. V blokovom konaní je možné uložiť pokutu do výšky 50 eur. Majiteľa auta ale bude možné riešiť aj formou takzvanej objektívnej zodpovednosti, kde je pokuta vo výške 78 eur.

Foto: Ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM