Webnoviny - Rôzne

Trenčianske autobusy štrajkovať nebudú

Trenčianske autobusy štrajkovať nebudú, SAD už prémie vyplatila. Odborári KOVO vo štvrtok vyhlásili štrajkovú pohotovosť pre nevyplatené prémie vodičom trenčianskej SAD.

ŽILINA 14. júla (WEBNOVINY) – Dopravná spoločnosť považuje tento krok odborárov za unáhlený, výplatný termín má stanovený na 14. deň v mesiaci a podľa hovorkyne SAD Trenčín Ivany Strelcovej by už dnes mali mať všetci zamestnanci prémie na účtoch. Podľa šéfa odborov Emila Machynu štrajkovú pohotovosť zrušia, až keď budú mať od zamestnancov potvrdené, že peniaze dostali.

„K 11. dňu v mesiaci boli všetkým zamestnancom trenčianskej SAD vrátane manažmentu vyplatené základné mzdy plus náhrady. Neboli vyplatené akurát prémie, ktoré v podstate ani nie sú nárokovateľnou čiastkou mzdy. My sme všetkých zamestnancov požiadali o zhovievavosť s tým, že v priebehu pár dní im ostatok peňazí bude vyplatený. K dnešnému dňu už všetci zamestnanci všetky svoje peniaze majú na účtoch,“ povedala hovorkyňa SAD Trenčín Ivana Strelcová.

Oneskorené vyplácanie v priemere sto eurových prémií 640 zamestnancom SAD Trenčín súvisí s viac ako miliónom eur, ktoré dopravnej spoločnosti dlhuje mesto Trenčín. Dlh za prevádzku MHD v Trenčíne podľa Strelcovej každým mesiacom narastá, napriek tomu hľadajú s mestom riešenie a akékoľvek ochromenie dopravy zatiaľ nepripúšťajú. „My sme si plne vedomí ťažkej finančnej situácie, ktorá v meste Trenčín je a nie je naším cieľom robiť nejaké nátlakové akcie na mesto, je to záležitosť dialógu, nie nátlakových akcií,“ dodala.

Šéf odborárov KOVO Emil Machyna verí, že k vyplateniu prémií dopomohol aj tlak odborov

„Takto by sa mali ľudia chovať, okamžite ak niečo nedostanú mali by to riešiť, nie, že sa stane, že tri mesiace robia zadarmo alebo nedostanú mzdu a potom to chcú riešiť spätne. Toto je riešenie ako konajú odbory v západnej Európe, takto to robia v Nemecku či Rakúsku. Ak nedostali jeden deň, na druhý deň tam nikto nerobí. A u nás sa to ľudia musia naučiť. Ak na to majú právo, tak to dostať musia,“ povedal Machyna.

Spoločnosť SAD Trenčín, a.s. vznikla 1. júna 2002, má základné imanie 11,045 mil. eur. Podiel SIRS v spoločnosti predstavuje 58,46 % a zostatok pripadá na FNM. SAD Trenčín zabezpečuje prímestskú autobusovú dopravu v okresoch Trenčín, Nové Mesto nad Váhom, Ilava, Považská Bystrica a Myjava, mestskú hromadnú dopravu v Trenčíne a Novom Meste nad Váhom.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM