Marek Vatraľ Rôzne

Trenčianske obchody s príchuťou nostalgie: Proti prúdu, ale s láskou, FOTO

Mierové námestie si už bez nich ani nedokážeme predstaviť. Aké sú ich príbehy?

Ilustračný obrázok k článku Trenčianske obchody s príchuťou nostalgie: Proti prúdu, ale s láskou, FOTO
17
Galéria
Foto: Marek Vatraľ

V centre Trenčína je veľa obchodov, ktoré dôverne poznajú mnohí mešťania. Zatiaľ čo poniektoré už dávno zanikli, iné zmenili majiteľa, priestor či celý sortiment ponúkajúceho tovaru a služieb. Nájdu sa však medzi nimi aj také, ktoré akoby obišiel čas, hoci sa ich viditeľne dotkol boom megalománskych nákupných centier orientovaných na čistú komerciu.

Možnože prišli o zákazníkov, ale nikdy nestratili svoju tvár a autenticitu. Ani táto skutočnosť ich však neodradila, aby vo svojej práci pokračovali aj naďalej. Poniektorí majitelia si už svoje životy bez nich ani nevedia predstaviť.

Umelecké diela

Kto by nepoznal charakteristický výklad s dôsledne rozloženými obrazmi nielen lokálnych umelcov, vázami či umeleckými sochami, ktoré sú akousi voľnou vstupenkou do známeho umeleckého obchodu. Jeho estetické prízemie popri tom významovo dotvára celkovú atmosféru pôvodného historického domu.

Navonok dokonca pripomína typické rodinné umelecké galérie, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou mnohých, historicky významných európskych miest, ako je napríklad Praha alebo Krakow.

V jeho interiéri, ktorý je popretkávaný rôznymi umeleckými dielami by sme mohli stráviť aj celé hodiny. Jeho majiteľka Viera Šternová nám prezradila, že samotný obchod vznikol ešte v roku 1991. Kedysi v ňom dokonca organizovala aj vernisáže známych, ale aj menej známych umelcov. Hoci sa podľa nej za tie roky doba zmenila, svoj život si už bez neho ani nedokáže predstaviť. Dôkladný a originálny výber malieb, grafiky, keramiky či skla iba potvrdzujú, že svojej práci nielen rozumie, ale ju aj nadovšetko baví.

Foto: Marek Vatraľ

Dom obuvi

Hneď oproti fontáne si nemôžeme nevšimnúť pôvodný reklamný nadpis, ktorý nám privádza na myseľ socialistickú estetiku, typickú pre sedemdesiate a osemdesiate roky minulého storočia. Náhodný návštevník mesta by si mohol pomyslieť, že ho tu niekto vlastne zabudol. Opak je však pravdou. Pri vstupe do pôvodného dvojpodlažného interiéru obchodu s obuvou máte pocit, že ste sa vrátili v čase. Dokonca aj spomínaná reklama dáva všetkému zmysel. Myslíme to v dobrom.

Dôkladné rozloženie a usporiadanie ponúkajúceho tovaru je prehľadné, podobne ako ďalšie orientačné nadpisy, ktoré sa kedysi s obľubou využívali. Podľa majiteľa obchodu s príznačným názvom Impulz – Dom obuvi Branislava Škodáčeka vznikla predajňa v roku 1992. Nadviazal ňou na dlhodobú tradíciu obuvníckeho obchodu, ktorá tu podľa neho bola ešte pre ním.

„Pred tým tu bol obuvnícky štátny podnik a ešte pred ním tu bol aj Baťa. Keď som pozeral staré archívne fotografie, dokonca ešte aj pred Baťom tu boli predavači s obuvou, “ spomína majiteľ.

Na rozdiel od podobných obchodov v nákupných centrách však svojim verným zákazníkom neponúka iba kvalitnú obuv, ale aj rôzne doplnky, ktoré by ste tam hľadali márne. Aj tento obchod je súčasťou veľkého historického domu s pôvodným nádvorím, z ktorého dovidíte aj na hrad.

Foto: Marek Vatraľ

Pekárstvo Messerschmidt

Najdlhšiu tradíciu, ktorá siaha až na začiatok 20. storočia má čarovná pekáreň Messerschmidt, nachádzajúca sa na začiatku Mierového námestia. Duch doby už prezrádza aj zadná komorná izba s krížovou klenbou, kde nás jeho majiteľka Stanislava Kocoská zoznamuje s jeho históriou. Pekárstvo podľa jej slov kúpil ešte v roku 1927 jej starý otec Ondrej Messerschmidt od pôvodného majiteľa pekárne, ktorý potom odišiel do Ameriky.

Prevádza pekárne podľa nej bežala nepretržite celé roky s krátkymi prestávkami, ako keď ju napríklad vyvlastnili komunisti. Neskôr sa dokonca stala súčasťou štátnych pekárni Nitra. Po revolúcii sa podľa jej slov vrátil k súkromnému podnikaniu jej otec. V súčastnosti podľa majiteľky pekárne výrobky do veľkoobchodov nedistribuujú.

„Od tej doby sa už stále pečie, takže toto je už tretia generácia pekárov,“ hovorí pani Kocoská.

Podobne ako predchádzajúce dva obchody, aj tento je súčasťou pôvodnej budovi s nesporným historickým významom. „V Trenčíne sme vlastne rarita, keďže sme v meste jediná trojpodlažná klenbová historická budova, “ uzatvára svoje rozprávanie majiteľka pekárne.

Foto: Marek Vatraľ

Pozrite si aj fotogalériu trenčianskych obchodov.

Poznámka: Ak poznáte aj iné podobné obchody v Trenčíne a okolí s peknými príbehmi, pošlite nám vaše tipy do redakcie na email: vatral@global24.sk

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trenčína a okolia

V obrazoch: Trenčianske obchody s príchuťou nostalgie
17
Galéria
Foto: Marek Vatraľ

Poznámka: Ak poznáte aj iné podobné obchody v Trenčíne a okolí s peknými príbehmi, pošlite nám vaše tipy do redakcie na email: vatral@global24.sk

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trenčína a okolia

Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM