Webnoviny - Krimi

Trenčianski hasiči varujú pred vypaľovaním trávy

Hasiči varujú pred nebezpečenstvom jarného spaľovania suchej trávy, lístia a vetví z poorezávaných stromov.

„S príchodom jari a postupným otepľovaním vzniká nebezpečenstvo vzniku takzvaných jarných požiarov, ktoré je zo strany verejnosti každoročne podceňované. Hasiči v Trenčianskom kraji už v tomto období zaznamenali viacero výjazdov k požiarom v prírodnom prostredí, ktoré vznikli dôsledkom nedodržiavania základných, zákonných pravidiel požiarnej bezpečnosti,“ informoval hovorca trenčianskych hasičov Marián Petrík.

V tomto období sa každoročne opakujú výjazdy hasičov k požiarom, ktoré vznikli nedbanlivým konaním pri neoprávnenom spaľovaní biologického odpadu. Následkom toho sa požiar vďaka vetru rozšíri do okolia a spôsobí nemalé škody. Hasiči varujú pred nebezpečenstvom jarného spaľovania suchej trávy, lístia a vetví z poorezávaných stromov. Na odstránenie biologického odpadu odporúčajú využívať radšej organizované akcie v záhradkárskych alebo chatových oblastiach, ktoré sú určené na zber a zvoz biologického odpadu.

Občania nemajú zakázané spaľovanie odpadu, prípadne založenie ohňa na určenom mieste, ale musia dodržať niektoré bezpečnostné pravidlá. Na spaľovanie sa majú pripraviť, nepáliť oheň počas veterného počasia, ohraničiť ohnisko vyhĺbeninou, pripraviť si jednoduché hasebné prostriedky a po ruke by mali mať mobilný telefón pre prípadné privolanie pomoci alebo hasičov).

Podnikatelia si musia na spaľovanie odpadu vyžiadať súhlas na príslušnom okresnom riaditeľstve Hasičského a záchranného zboru.

Plošné vypaľovanie tráv a porastov zakazuje zákon o ochrane pred požiarmi v znení neskorších predpisov, ktorého porušenie môže stáť občana až 331 eur. „Ak by sa však takéhoto priestupku dopustila právnická osoba alebo fyzická osoba – podnikateľ, pokuta môže dosiahnuť až do výšky 16 596 eur,“ upozornil Petrík.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM