Správy Samospráva

Trenčianski poslanci neschválili zmluvu o výpožičke Župnému domu: Bude tam ešte Trenčianske múzeum?

Mestské zastupiteľstvo sa na poslednom rokovaní zaoberalo aj otázkou zmluvy o výpožičke Župného domu

Ilustračný obrázok k článku Trenčianski poslanci neschválili zmluvu o výpožičke Župnému domu: Bude tam ešte Trenčianske múzeum?
Zdroj: Trenčianske múzeum Trenčín

Poslanci Mestského zastupiteľstva v Trenčíne neschválili v stredu zmluvu o výpožičke Župného domu Trenčianskemu samosprávnemu kraju (TSK). V Župnom dome sídli bezplatne Trenčianske múzeum, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK. Na rozpor zmluvy z roku 1993 so zákonom upozornila začiatkom roka trenčianska hlavná kontrolórka

„Hlavná kontrolórka mesta konštatovala, že tam je rozpor so zákonom o nakladaní s majetkom obcí a vlastným všeobecne záväzným nariadením. Je tam nulové nájomné, to znamená, že za celý čas trvania zmluvy nemalo mesto z tejto budovy ani jedno euro, resp. ani korunu príjem. Zmluvu bude treba dodatkovať alebo nahradiť novým stavom,“ skonštatoval po náleze kontrolórky začiatkom februára poslanec mestského zastupiteľstva Miloš Mičega.

Na stredajšom zasadnutí mestského zastupiteľstva napriek tomu Mičega za znenie novej zmluvy nezahlasoval. Podľa jeho slov je to dôsledok toho, že predloženiu zmluvy do zastupiteľstva nepredchádzala žiadna komunikácia vedenia mesta s niektorými poslancami.

Tá zmluva len predlžuje stav, ktorý je dnes. TSK nebude platiť za budovu nič, mesto nebude do nej investovať nič. To nie je riešenie. Riešenie je také, aby sme do budúcnosti vedeli odkomunikovať základnú údržbu. Tá budova chátra a toto tá zmluva vôbec nerieši. Nikto nemôže od TSK chcieť, aby do budovy investoval, keď je tam trojmesačná výpovedná lehota," pripomenul Mičega.

Podľa trenčianskeho primátora Richarda Rybníčka kontrolórka upozornila, že zmluva z roku 1993 je v súvislosti s právnymi normami a legislatívnymi zmenami obsahom zastaraná, poslancom predložili jej nové znenie. Fakt, že poslanci v stredu znenie zmluvy neschválili, nepovažuje Rybníček za tragédiu. Myslí si, že na aprílovom zasadnutí ju schvália.

„Naďalej budeme s Trenčianskym samosprávnym krajom rokovať o tom, ako nájsť finančné prostriedky na rekonštrukciu Župného domu tak, aby tam mohlo byť Trenčianske múzeum. Jednou z možností sú aj Nórske fondy, uvidíme,“ doplnil trenčiansky primátor s tým, že vzhľadom na súčasnú situáciu v stavebných a územných konaniach nepredpokladá, že by sa rekonštrukcia Župného domu začala už v tomto roku.

„Na menšie investície do Župného domu sme pripravení už tento rok tak, aby sa nemusel zatvoriť. Župný dom je strategický majetok mesta a nikto ho nemá záujem predať,“ zdôraznil Rybníček.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM