Marek Vatraľ Rôzne Správy

Trenčiansky fotograf Stanley (31): Už päť rokov čakám na jednu scenériu, FOTO

Fotografovanie vníma najmä ako relax. K rodnému Trenčínu má špecifický vzťah a zachytáva ho z rôznych uhlov a pohľadov. Výsledkom sú úchvatné kompozície nielen mesta.

Ilustračný obrázok k článku Trenčiansky fotograf Stanley (31): Už päť rokov čakám na jednu scenériu, FOTO
10
Galéria
Foto: Stanley Hladky

Pred nedávnom sme písali o atypickej kompozícii Trenčianskeho hradu, ktorú zaznamenal mladý trenčiansky fotograf Stanley Hladky. Spomínaná fotografia sa na našom portáli stretla s nevšedným úspechom. Oprávnene ju chválila väčšina našich čitateľov. Aj z toho dôvodu sme sa rozhodli vyspovedať jej autora – trenčianskeho rodáka. Jeho bohaté portfólio obsahuje mnoho zaujímavých snímkov.

Čo pre teba znamená zachytenie statického okamihu, ktorý s fotografovaním súvisí?

Priznám sa, že nemám rád statické veci. Osobne preferujem, keď sa niečo deje. Páči sa mi napríklad pohyb mrakov. Aj z toho dôvodu preferujem dynamický obsah mojich fotografií.

Akú formu dynamiky máš pri fotografovaní najradšej?

Myslím si, že najmä dramatickosť. Domnievam sa, že fotografia musí mať šťavu. V posledných rokoch sa venujem dlhým časovým expozíciám. Schválne rozmazávam v záberoch mraky alebo vodu. Následne tieto fotografie ešte upravujem do čiernobielej podoby, aby obsah a forma vynikli čo najviac.

Foto: Stanley Hladky

Tvoje portfólio obsahuje komerčné, ale aj menej komerčné fotografie. K čomu máš ako autor bližšie?

Fotografovanie vnímam predovšetkým ako relax. A je mi jedno, či fotím pre klienta alebo do mojej zbierky. Ja nerozlišujem medzi komerčnou a nekomerčnou fotografiou. Napríklad svadba, kde fotím niekedy aj deväť hodín, je pre mňa taký istý relax, akoby som fotil hory.

Aj z toho dôvodu preferujem kvalitu pred kvantitou. Neviem si predstaviť, aby som sa jedného dňa živil iba fotografovaním. Obávam sa, že by sa mi to potom mohlo znechutiť. Asi preto si ani nedokážem predstaviť, aby som sa fotografovaniu, ktoré ma síce čiastočne živí, venoval profesionálne na plný úväzok ako je tomu v prípade iných fotografov.

Čo ťa pri fotografovaní baví najviac?

Mám rád sociálny kontakt a komunikáciu s ľuďmi, ktorých pri fotografovaní koordinujem. Vtedy sa cítim ako ryba vo vode.

Vo svojej rozmanitej tvorbe sa venuješ mnohým žánrom: krajine, mestu, portrétu či svadobnej fotografii. Aký žáner ťa najviac oslovuje?

To ti neviem povedať. Keď som s fotografovaním začínal, venoval som sa najmä krajine, hoci som vtedy nemal ani šajnu čo je to clona alebo čas. Všetko som si musel naštudovať sám. Ležal som na lúke a jednoducho som skúšal metódu pokus omyl.

Foto: Stanley Hladky

Fotografuješ aj mesto Trenčín. Ktoré jeho zákutia ti prinášajú najviac inšpirácie?

Odjakživa ma lákalo fotografovať moje mesto z netradičných uhlov alebo inak povedané pohľadov. Ak to ešte bolo v netradičnom počasí, tak o to lepšie. Najradšej však Trenčín fotím vtedy, keď ešte celé mesto spí alebo sa už chystá spať. Vždy som sa ho snažil zachytiť tak, ako ho nikto nepozná.

Približne päť rokov čakám na jednu scenériu, kedy bude hrad vystupovať pri východe slnka z hmly, to znamená, že bude teplotná inverzia.

Zachytiť tento záber je môj dávny sen. Raz som to cestou do práce zažil, žiaľ, nemal som pri sebe fotoaparát. U nás na Považí sa podobné zábery fotia ťažko, pretože sme v doline. Je celkom možné, že budem čakať ďalších päť rokov.

V tvojom portfóliu sa ale často vyskytuje práve motív Trenčianskeho hradu. Ten ale zvykne fotiť každý. Nepríde ti to už tak trochu ako klišé?

Jasné, súhlasím. Trenčiansky hrad pozná každý napríklad z námestia alebo uličky Marka Aurélia. Fotografie, ktoré vznikajú z blízkeho podhradia sú ako sám hovoríš, čisté klišé. Mňa osobne to nebaví.

Foto: Stanley Hladky

Čakal si niekedy na nejaký záber aj dlhší čas? Napríklad aj niekoľko hodín?

Áno, to som zažil. Bolo to asi pred štyrmi rokmi. Vracal som sa domov z práce a šiel som k Váhu. Práve sa blížila búrka. Bolo to obdobie, keď ešte neexistoval nový most. Z pravej strany smerom od hradu postupoval obrovský búrkový mrak. Na tento záber som čakal asi hodinu. Hoci som vtedy príšerne zmokol, ten záber záber sa mi podaril.

Ako vnímaš Trenčín a okolie z pohľadu fotografa. Je pre teba stále nevyčerpateľnou zásobárňou tém alebo je tomu naopak?

Som rád, že som si na mojich fotografiách stihol zachytiť starý Trenčín, ktorý momentálne prechádza rekonštrukciou. Taktiež mám veľa fotografií, na ktorých sa ešte nenachádza nový most. Podobnú kompozíciu by som teraz asi iba sotva dosiahol. Hrad, Váh a starý železničný most vytvárali ideálnu harmóniu, ktorú spomínaný nový most narušil. Modernizácia mesta ma ako fotografa neláka. Spojenie moderného s pôvodným v našom meste nefunguje.

Pozrite si aj ďalšie fotografie v našej galérii.

Viac o Stanleyho tvorbe nájdete tu: http://www.stanleyhladky.com/ a tu: https://www.facebook.com/…ky.fotograf/

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trenčína a okolia.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM