Rôzne

Trenčiansky hrad má nových osadníkov: Obývajú ho 4 včelie rodiny, FOTO

Čákov hrad už oficiálne obývajú hradné včely. Čo týmto projektom sledujú a ako by mal pomôcť?

Ilustračný obrázok k článku Trenčiansky hrad má nových osadníkov: Obývajú ho 4 včelie rodiny, FOTO
5
Galéria
Zdroj: Trenčiansky samosprávny kraj

Dobovú včelnicu, ktorá na Trenčianskom hrade vznikla v rámci projektu „Keď včelárenie bolo remeslom blízkym k prírode", oficiálne otvorili vo štvrtok 28. júla. Informoval o tom Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) s tým, že návštevníkov bude upozorňovať na význam včiel aj rovnováhu prírody.

Včelie rodiny

Myšlienku siedmych dobových úľov vymyslel a pod záštitou ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Jána Mičovského a predsedu TSK Jaroslava Bašku zrealizoval Včelársky ekologický spolok Slovenska z Púchova.

Hradnú včelnicu momentálne obývajú štyri včelie rodiny, ďalšie pribudnú na jar budúceho roka.

Špeciálne včelie príbytky sú umiestnené mimo dosahu návštevníkov hradu vedľa Jeremiášovej bašty, verejnosť sa k nim dostane len v ochrannom oblečení počas špeciálnych edukačných prehliadok. Tie včelári pripravia niekoľkokrát za mesiac. Doplnil TSK.

Ekologický projekt

„Včelnica bude slúžiť ako trvalo udržateľný ekologický projekt vzdelávania najmä detí a mládeže. Rôznymi aktivitami by sme radi zmenili pohľad verejnosti na to, že včela bola primárne stvorená k tomu, aby opeľovala, zachovávala biotopy, stabilitu ekosystémov a celej prírody a nie kvôli medu,“ vysvetlil Michal Bizoň, podpredseda Včelárskeho ekologického spolku Slovenska.

„Tento projekt zapadá aj do Krajskej koncepcie enviromentálneho vzdelávania, výchovy a osvety a teším sa, že sa do neho zapájajú aj iné subjekty a sponzori. Deťom a mládeži dnes treba vysvetliť, čo sú včely, ako sa dá o ne starať a verím, že hradná včelnica bude lákadlom nielen pre tých, ktorí sa zaujímajú o ochranu životného prostredia," povedal trenčiansky župan.

Ďalšie zaujímavosti z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24 a Facebooku.

Takto to tam vyzerá.

FOTO: Trenčiansky hrad oficiálne obývajú hradné včely
5
Galéria
Zdroj: Trenčiansky samosprávny kraj
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM