Rôzne

Trenčiansky hrad obohatil unikátny exponát: Našiel sa v lesoparku Brezina, FOTO

Zbierky Trenčianskeho hradu obohatil kostrový hrob dieťaťa z doby bronzovej.

Ilustračný obrázok k článku Trenčiansky hrad obohatil unikátny exponát: Našiel sa v lesoparku Brezina, FOTO
3
Galéria
Zdroj: Trenčianske múzeum Trenčín

Zbierkový fond stálej expozície na Trenčianskom hrade sa rozrástol o unikátny exponát – archeologický nález kostrového hrobu z doby bronzovej. Stal sa súčasťou stálej expozície zameranej na archeológiu v najstaršom hradnom objekte Rotunda.

Ako informovala Alžbeta Brieda Holúbková z oddelenia marketingu Trenčianskeho múzea v Trenčíne, kostrový hrob dieťaťa sa našiel v Čerešňovom sade v lesoparku Brezina v roku 1957 pri archeologickom výskume.

Hrob vybrali zo zeme aj s blokom hliny, tak ako je vystavený v súčasnosti. Jeho datovanie spadá do staršej doby bronzovej (okolo 3800 rokov). Z hľadiska kultúr staršej doby bronzovej patrí pravdepodobne do unětickej alebo maďarovskej kultúry. Kostra patrí malému dieťaťu, pravdepodobne dievčaťu.

„Z obdobia staršej doby bronzovej sa v Čerešňovom sade na Brezine našlo ešte ďalších päť hrobov. Nájdené kostry ľudí boli uložené na pravom boku v skrčenej polohe, čo zodpovedalo vtedajším zvyklostiam pochovávania,“ povedala Brieda Holúbková.

„V hrobe dieťaťa bola uložená ako milodar aj bronzová ihlica, ktorá je rovnako vystavená v stálej expozícii Trenčianskeho múzea v Trenčíne,“ doplnila.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trenčína a okolia

Sledujte nás aj na Instagrame

Zbierky Trenčianskeho hradu obohatil kostrový hrob dieťaťa z doby bronzovej
3
Galéria
Zdroj: Trenčianske múzeum Trenčín
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM