Kultúra Správy

Trenčiansky hrad pripravil lahôdku nielen pre deti: Výstava s veľkou dávkou nostalgie! FOTO

Svet sa rýchlo mení. Vidieť to aj na hračkách. Trenčiansky hrad pripravil unikátnu výstavu, ktorá jednoducho zahrá na city.

Ilustračný obrázok k článku Trenčiansky hrad pripravil lahôdku nielen pre deti: Výstava s veľkou dávkou nostalgie! FOTO
8
Galéria
Zdroj: Trenčianske múzeum Trenčín

Trenčiansky hrad včera sprístupnil jedinečnú výstavu s príznačným názvom „Hračky minulosti“. Tematická prehliadka ponúka rozmanitú ukážku hračiek od tradičných ľudových až po retro hračky.

Cieľom výstavy, ktorá je prioritne určená najmä detskému divákovi, hoci nostalgicky môže pohladiť aj nie jednu dospelú dušu, je predstaviť pôvodnú hračku ako fenomén, ktorého hlavným cieľom bolo potešiť dušu vtedajších detí. Vystavené tradičné hračky, ktoré sú súčasťou expozície, vyrábali pre deti najmä starí rodičia, rodičia a súrodenci.

Mnohé z nich boli pôvodne určené ako dar z lásky tomu ktorému dieťaťu. Ich ďalším neodmysliteľným cieľom bolo dieťa vychovávať a vzdelávať. Výchovná funkcia pôvodných hračiek tak bola rovnocenná zábavnej.

Starodávne hračky boli zhotovené prevážne z dreva a textilu, zatiaľčo v dnešnej dobe sú hračky vyrábané na princípe rýchlej sériovej výchovy z umelých syntetických materiálov. Kvantita nahradila kvalitu a jedinečnú originalitu pôvodných hračiek.

Z množstva vystavených exponátov môžete na výstave objavovať nasledovné kategórie: hrkálky, pískacie hračky, kocky a priestorové skladačky, spoločenské hry, knihy, leporelá, bábiky, autíčka, plyšové hračky, kuchynský riad, lekárničky, pokladníčky…

Zaujímavosťou je aj kútik venovaný detským kočíkom či prenosnému bábkovému divadlu skriňového typu, predstavujúci ďalší zaujímavý kúsok zo zbierkového fondu Vlastivedného múzea v Považskej Bystrici, ktoré hračky na výstavu zapožičalo.

Výstava potrvá do polovice mája.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM