Rôzne Video

Trenčín čaká testovanie protilátok na COVID: Odborníci prezradili ciele, VIDEO

Bezplatné testovanie hladiny protilátok proti ochoreniu COVID-19 v Trenčíne zastrešia tí, čo robili aj celoslovenské. Takéto majú očakávania.

Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

Ako sme už informovali (podrobnosti v odkaze na článok nižšie), nezaočkovaní Trenčania sa môžu dať zadarmo otestovať na úroveň protilátok proti ochoreniu COVID-19. Toto dobrovoľné testovanie pre svojich obyvateľov pripravilo mesto v spolupráci s Biomedicínskym centrom Slovenskej akadémie vied (SAV).

Ciele

Ako informoval vedecký riaditeľ Virologického ústavu Biochemického centra SAV Juraj Kopáček, primárnym cieľom testovania je spoznanie stavu imúnnosti voči ochoreniu COVID-19 u obyvateľov mesta Trenčín.

„Sekundárnym cieľom je identifikovať podiel obyvateľov mesta Trenčín, ktorí sú alebo nie sú imúnni voči ochoreniu a do istej miery ich aj motivovať, aby urobili niečo pre svoje zdravie. Môže to tiež poskytnúť príklad iným mestám, ako takéto štúdie realizovať na úrovni miest a obcí," skonštatoval Kopáček.

Správy z Trenčína a okolia

Zisk informácií

Podľa matematika z Fakulty matematiky, fyziky a informatiky UK v Bratislave Richarda Kollára vo fáze pandémie pri variante omikron už štát nedokáže okrem základných vecí ako zdravotný systém a opatrenia, poskytnúť ľuďom pomoc.

„Práve preto má teraz význam čokoľvek iné, čo pomôže ľuďom zorientovať sa. Pre tých, ktorí váhajú, to môže byť možnosť získať viac informácií. Podobne, ako pri minuloročnom antigénovom testovaní, aj teraz ponúka mesto Trenčín svojim obyvateľom možnosť dozvedieť sa niečo viac, chrániť seba a svoje okolie," zdôraznil Kollár.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Testovanie bude takto jednoduché.

FOTO: Nezaočkovaní Trenčania si môžu bezplatne otestovať hladinu protilátok
7
Galéria
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM