Rôzne

Rybníček predstúpil pred Čaputovú: Jeho slová sa vláde a parlamentu páčiť nebudú

Slovenská prezidentka prijala v paláci zástupcov samospráv, medzi ktorými nechýbal ani Richard Rybníček.

Ilustračný obrázok k článku Rybníček predstúpil pred Čaputovú: Jeho slová sa vláde a parlamentu páčiť nebudú
Zdroj: TASR/Pavol Zachar

Samosprávy by mali byť váženým partnerom štátu pri rozhodovaní o témach, ktoré sa ich bezprostredne týkajú. Prezidentka SR Zuzana Čaputová to uviedla počas prijatia zástupcov Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS), Únie miest Slovenska (ÚMS) a združenia samosprávnych krajov SK8. Poukázala pritom na vysokú dôveryhodnosť samospráv. Počas pandémie podľa nej ukázali zodpovednosť a profesionalitu.

Slová Rybníčka

Prezident ÚMS Richard Rybníček na prijatí u prezidentky zdôraznil, že predstavitelia samospráv nie sú úradníci, ale politickí predstavitelia štátu. Častokrát sa však na nich zabúda pri rokovacom stole. „Chceme občanom dokázať, že samospráva má miesto v Slovenskej republike, že potrebujeme ďalšiu decentralizáciu, zmenu financovania samosprávy a v duchu posilnenia demokracie potrebujeme silnejšie samosprávne kraje, mestá aj obce,“ povedal.

„Ten, kto by sa mal viac moci zbaviť, je centrálna vláda a parlament,“ myslí si.

Rybníček verí, že spolupráca s prezidentkou bude pokračovať aj v tomto roku. Poukázal na zákony predložené v parlamente, ktoré vzbudzujú u samospráv rozpaky a obavy.

Viac správ zo Slovenska

Slová prezidentky

Miestne samosprávy vníma prezidentka ako základný prvok demokratického systému. „Zdravé a fungujúce spoločenstvá na miestnej úrovni poskytujú občanom pocit istoty, bezpečia, prostredníctvom nich sa všetci stotožňujeme so svojím domovom, sú základom zdravého a fungujúceho štátu," skonštatovala. Vyzdvihla úlohu samospráv pri boji s pandémiou, najmä ich neoceniteľný príspevok pri organizácii testovania a očkovania.

Prezidentku mrzí, ak štát rozhoduje bez samospráv o témach, ktoré sa ich týkajú. „Zvlášť v prípade napríklad pripravovanej stavebnej legislatívy, ktorá je esenciou fungovania samosprávy. Chcem vás ubezpečiť, že ďalšiemu legislatívnemu procesu budem venovať mimoriadnu pozornosť, pretože vzneseným výhradám rozumiem a mnohé zdieľam," vyhlásila. V súvislosti s tohtoročnými voľbami do orgánov samospráv si prezidentka želá, aby ich predstavitelia aj v predvolebnom období ukázali ochotu počúvať, schopnosť spolupracovať a odhodlanie konať.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Takto to vyzeralo na prijatí u prezidentky.

FOTO: Na prijatí zástupcov samospráv u prezidentky bol aj Richard Rybníček
10
Galéria
Zdroj: TASR/Pavol Zachar

Správy z Trenčína a okolia

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM