Aktualizované Filip Chudý Rôzne Video

Veľké testovanie Trenčanov: Nezaočkovaní si môžu ZADARMO zistiť hladinu protilátok

Mesto pripravilo pre dobrovoľníkov zaujímavú možnosť. Nezaočkovaní Trenčania si môžu bezplatne otestovať hladinu protilátok proti ochoreniu COVID-19.

Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

Nezaočkovaní Trenčania sa môžu dať bezplatne otestovať na úroveň protilátok proti ochoreniu COVID-19. Dobrovoľné testovanie pre svojich obyvateľov pripravila trenčianska radnica v spolupráci s Biomedicínskym centrom Slovenskej akadémie vied (SAV).

Jednoduchý test

Ako informoval primátor Trenčína Richard Rybníček, testovanie je určené pre neočkovaných obyvateľov mesta, ktorí neochoreli na COVID-19, a pre neočkovaných a infikovaných Trenčanov, ktorým od pozitívneho PCR testu uplynulo viac ako 60 dní. Na základe výsledku testu získajú informáciu o hladine protilátok, vďaka čomu sa môžu rozhodnúť, aké kroky urobia pre ochranu svojho zdravia.

„Test je veľmi jednoduchý, Trenčania si test vyzdvihnú, urobia si ho doma z kvapky krvi a odovzdajú. Je to anonymné. Po obdržaní výsledku testu si ho budú môcť odkonzultovať s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva v Trenčíne," priblížil primátor.

Správy z Trenčína a okolia

Ako to prebehne?

Ako dodal, mesto kúpilo za 70 000 eur 3300 špičkových testov, otestovať sa môžu dať Trenčania nad 18 rokov. Záujemcovia o test sa môžu registrovať už od štvrtka na webovej stránke mesta, registráciu radnica uzatvorí 27. januára. Prihlásiť sa na testovanie je možné aj telefonicky na čísle 0903 113 047 každý pracovný deň do štvrtka 27. januára od 8.00 do 14.00 hod.

Po zaregistrovaní si môžete test prevziať v sobotu 29. januára od 8.00 do 19.00 hod. (prestávka 12.00 – 12.30 hod). Pri preberaní testu bude skontrolovaný občiansky preukaz pre zistenie trvalého pobytu v Trenčíne. Vydajú ich na týchto miestach:

  • KC Aktivity Juh
  • ZŠ, Dlhé Hony, vstupný vestibul
  • Denné centrum Sihoť
  • ZŠ, Veľkomoravská, vstupný vestibul

Vyhotovené testy potom odovzdajte na zberné miesta v pondelok 31. januára alebo v utorok 1. februára, obidva dni v čase od 15.00 do 19.00 h. Zberné miesta budú totožné s miestami, kde ste si test prevzali.

Mesto doručí testy do Biomedicínskeho centra SAV na ich vyhodnotenie. Po niekoľkých dňoch bezplatne získate svoj výsledok o množstve protilátok proti vírusu SARS-CoV-2 emailom a SMS správou. Výsledky budú prichádzať postupne, všetky by mali byť uzatvorené najneskôr do 14. februára 2022.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Takto jednoducho sa dá samotest urobiť.

FOTO: Nezaočkovaní Trenčania si môžu bezplatne otestovať hladinu protilátok
7
Galéria
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

Pozrite si aj videonávod, ako na to.

Zdroj: YouTube.com

Viac správ zo Slovenska

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM