Filip Chudý Rôzne

Trenčín žije svoj sen: Rybníček je šťastný. Ide o príležitosť, ktorá zmení život

Tím Trenčín 2026 úspešne obhájil kandidatúru na Európske hlavné mesto kultúry pred medzinárodnou porotou expertov z oblasti kultúry a umenia.

Ilustračný obrázok k článku Trenčín žije svoj sen: Rybníček je šťastný. Ide o príležitosť, ktorá zmení život
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

Do užšieho kola výberu Európskeho hlavného mesta kultúry (EHMK) 2026 postúpili Nitra, Trenčín a Žilina. Výsledok prvej fázy selekcie a rozhodnutie hodnotiacej komisie oznámilo Ministerstvo kultúry (MK) SR.

Šťastný primátor

„Oplatí sa veriť mladej generácii. Som šťastný, že budúcnosť mesta majú vo svojich rukách. Som hrdý a šťastný primátor,” povedal Richard Rybníček.

„Konkurencia bola veľká a mnoho miest malo veľmi kvalitné projekty, preto sme neskutočne šťastní, že sa nám podarilo posunúť trenčiansky projekt do druhého kola. Je to významná príležitosť, ktorá zmení život celému regiónu a každý má príležitosť byť súčasťou tejto úžasnej transformácie,” hovorí Lucia Dubačová, manažérka projektu Trenčín 2026.

Mesiace príprav

Ako ďalej uviedla, sú pred nami mesiace úpravy projektu, kde musia brať do úvahy pripomienky od poroty, ale aj dopracovať ďalšie projektové časti, rozvinúť partnerstvá, zvýšiť zapojenie občanov, organizácií a firiem a konkretizovať stratégie a programy. „Medzinárodná porota by mala v druhom kole navštíviť Trenčín a zažiť jeho atmosféru, no najmä energiu ľudí v meste a regióne,” dopĺňa Dubačová.

V projekte Trenčín 2026 sa tím zameriaval najmä na dlhodobú udržateľnosť, kultúrnu stratégiu, kvalitné prepojenie s Európou, silný program, ale aj na ekológiu a myšlienku spolupráce všetkých skupín obyvateľov. Do programu sa zapoja i Trenčianske Teplice s ich významnou architektúrou v podobe liečebného domu Machnáč. „Pri príprave projektu bola najzaujímavejšia práve tvorba rôznorodých programov, ktoré sme vytvorili v spolupráci so štyridsiatimi kurátormi a kultúrnymi odborníkmi zo Slovenska a zahraničia,” ozrejmila Lenka Kuricová, programová manažérka.

Experti

Medzinárodná komisia, zložená z 11 expertov na oblasť kultúry a umenia hodnotila projekty miest od utorka 2. februára. Uchádzači, ktorí postúpili do finálneho kola výberu môžu doplniť svoje projekty, experti zároveň môžu počas tejto fázy mestá aj navštíviť.

Kandidatúru na titul EHMK 2026 podalo osem slovenských miest – Banská Bystrica, Hlohovec, Martin, Nitra, Prešov, Trenčín, Trnava a Žilina. Slovenské mesto sa bude titulom EHMK pýšiť druhýkrát, premiérovo patril v roku 2013 Košiciam.

Veľká výzva

„Osem súťažiacich miest sa zhostilo veľkej výzvy. Nielenže sa rozhodli uchádzať sa o tento prestížny titul a pripraviť vynikajúce návrhy projektov, ale urobili tak za mimoriadne ťažkých a zložitých podmienok počas pandémie,“ povedala predsedníčka poroty Paulina Florjanowicz.

„Definitívny verdikt, ktoré mesto ponesie titul EHMK na rok 2026 a získa prestížnu cenu vo výške 1,5 milióna eur na počesť Meliny Mercouriovej, bude známy najneskôr v decembri 2021," dodala hovorkyňa MK Zuzana Viciaňová.

EHMK je jedným z najuznávanejších projektov Európskej únie (EÚ). Zdôrazňuje význam miest ako centier kultúrneho života a umožňuje im rozvíjať nové kultúrno-spoločensko-ekonomické príležitosti. Každý rok sa udeľuje dvojici, respektíve trojici európskych miest. Slovensko bude v roku 2026 cez projekt EHMK spojené s Fínskom.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Správy z Trenčína a okolia

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM