Správy Samospráva

TSK porušil zákon o liekoch: Prokurátorské opatrenia mu však nehrozia

Tvrdí to Slovenská lekárnická komora.

Ilustračný obrázok k článku TSK porušil zákon o liekoch: Prokurátorské opatrenia mu však nehrozia
Zdroj: TASR

Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) porušil pri nariadení lekárenskej pohotovostnej služby zákon o liekoch. Tvrdí to Slovenská lekárnická komora, ktorá dala pre porušenie zákona podnet na Krajskú prokuratúru v Trenčíne.

„Slovenská lekárnická komora ešte v júni dvakrát oslovila každý samosprávny kraj s požiadavkou na dodržiavanie zákonnosti pri nariadení pohotovostnej služby. Bohužiaľ, nie všetky samosprávne kraje rešpektovali predložené argumenty a činnosťou niektorých došlo k porušeniu príslušných ustanovení zákona o liekoch presne tým spôsobom, na ktorý sme upozornili,“ uviedol prezident Slovenskej lekárnickej komory Ondrej Sukeľ s tým, že s názorom komory o porušení zákona sa stotožnila aj Krajská prokuratúra v Trenčíne.

Ako TASR informoval hovorca Krajskej prokuratúry v Trenčíne Marián Sipavý, TSK porušil ustanovenie zákona o liekoch a zdravotníckych pomôckach v znení účinnom do 14. júna 2018, keď 12. júna 2018 nariadil vykonávanie lekárenskej pohotovostnej služby na obdobie 15. jún 2018 – 30. jún 2018 bez toho, aby pri tom aplikoval Správny poriadok. Prokuratúra poukázala aj na to, že s účinnosťou od 15. júna 2018 je aplikácia Správneho poriadku pre stanovovanie rozpisov lekárenskej pohotovostnej služby vylúčená.

„TSK porušil zákon o liekoch v znení účinnom od 15. júna 2018, pretože zverejnil rozpisy lekárenskej pohotovostnej služby na mesiac júl v takých termínoch, že nedodržal povinnosť zverejniť rozpis minimálne jeden mesiac pred začiatkom obdobia, na ktoré boli rozpisy stanovené. Je však potrebné poznamenať, že novela zákona o liekoch účinná od 15. júna 2018 sa stala platnou dňa 7. júna 2018, a teda TSK objektívne túto lehotu dodržať nemohol. Na obdobie august 2018 bola lehota jeden mesiac na zverejnenie rozpisov dodržaná. Nebol preto dôvod na podanie prokurátorského opatrenia,“ doplnil Sipavý.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trenčína a okolia

Sledujte nás aj na Instagrame

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM