Marek Vatraľ Hokej Šport Správy

V Trenčíne vznikne Hokejová akadémia: Podporovať bude športové talenty, FOTO

Pilotný projekt Hokejovej akadémie by mal odštartovať začiatkom septembra budúceho roku ako súčasť Strednej športovej školy v Trenčíne. Čítajte viac o novom projekte.

Ilustračný obrázok k článku V Trenčíne vznikne Hokejová akadémia: Podporovať bude športové talenty, FOTO
4
Galéria
Zdroj: Trenčiansky samosprávny kraj

Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) má vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti iba jediné gymnázium so športovým zameraním. Je ním Športové gymnázium v Trenčíne, ktoré sa od nového roka podľa zákona transformuje na Strednú športovú školu. Informovala o tom vedúca oddelenia komunikácie a medzinárodných vzťahov TSK Veronika Rezáková.

Ako ďalej uviedla, stredné športové školy budú po novom ako jediné vychovávať a vzdelávať potenciálne športové talenty. Zatiaľ čo ostatné stredné školy na základe legislatívy strácajú možnosť športové triedy otvárať.

„Športové gymnázium v Trenčíne tak po novom ako Stredná športová škola získava exkluzivitu vo vzdelávaní a príprave športových talentov,“ upresnila Rezáková.

Hokejová akadémia

„Súčasťou školy bude od 1. septembra 2019 aj Hokejová akadémia, na ktorú budú môcť nastúpiť talentovaní hokejisti, pre ktorých budú v ponuke všetky uvedené študijné odbory. Celkovo môže škola prijať do prvého ročníka 48 prvákov,“ vysvetlila vedúca Odboru školstva a kultúry na Úrade TSK Daniela Hilčíková.

Hokejová akadémia je podľa Rezákovej pilotným projektom, na ktorom spoločne pracuje Trenčiansky samosprávny kraj so Slovenským zväzom ľadového hokeja. Konkrétne na základe podpísaného memoranda o spolupráci. Projekt stredoškolskej hokejovej akadémie je podľa pracovníčky TSK na Slovensku pilotným a pre ostatné regióny má slúžiť ako modelový príklad.

„Našou ambíciou je vytvoriť nový športovo-vzdelávací systém a byť vzorom pre ostatné vyššie územné celky, aby videli, že sa to naozaj dá,“ doplnil šéf slovenského hokeja Martin Kohút.

Projekt podporí vláda SR

Projekt by sa mal stať podľa Rezákovej integrovanou súčasťou stredoškolského campusu v Trenčíne – Zámostí. Okrem novej hokejovej haly podľa nej plány hovoria aj o workoutovom ihrisku, študentskej kaviarni či knižnici.

„Rok po podpise memoranda o spolupráci medzi TSK a SZĽH prichádzajú dobré správy. Na výstavbe tréningovej hokejovej haly pre športové talenty sa bude okrem TSK podieľať aj vláda SR.,“ spresnila Rezáková.

Pilotný projekt Hokejová akadémia podľa nej podporila na svojom rokovaní 12. decembra 2018. Na tento účel pre TSK uvoľnila zo zdrojov kapitoly Všeobecná pokladničná správa finančné prostriedky do výšky 50 % celkových nákladov, najviac do sumy 3 milióny eur.

V Trenčíne predstavili pilotný projekt Hotelovej akadémie
4
Galéria
Zdroj: Trenčiansky samosprávny kraj

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trenčína a okolia

Sledujte nás aj na Instagrame

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM