Rôzne Video

Veľká osobnosť z Trenčianskeho kraja: Alexander Dubček by mal 100 rokov, VIDEO

Podľa súčasného trenčianskeho župana Alexander Dubček miloval ľudí a aj v ťažkých časoch si zachoval svoju tvár.

Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

Alexander Dubček bol človek, ktorý miloval ľudí a aj v ťažkých časoch v roku 1968 si zachoval svoju tvár, za čo bol neskôr dlhé roky perzekvovaný. Po predstavení deklarácie k 100. výročiu narodenia Alexandra Dubčeka na slávnostnom zhromaždení v Uhrovci to povedal predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Jaroslav Baška.

Slávnosť v Uhrovci

„TSK je krajom významných osobností slovenského národa. Medzi ne určite patrí aj Alexander Dubček, ktorého 100. výročie narodenia si v novembri pripomenieme. Pri tejto príležitosti trenčianska župa zorganizovala slávnostné zhromaždenie priamo v rodisku Dubčeka v Uhrovci, kde sme k významnému jubileu predstavili deklaráciu, ktorú na najbližšom zasadnutí prijmú poslanci Zastupiteľstva TSK," priblížil Baška.

Ako dodal, Dubček bol v ťažkých časoch roku 1968, kedy sem prišli okupačné vojská, vysokým štátnym funkcionárom, neskôr ho režim postavil na perifériu spoločenského diania.

Viac správ zo Slovenska

Oslavy

„Dlhé roky potom robil v štátnych lesoch a až po Nežnej revolúcii v roku 1989 sa opäť postavil na čelo slovenského národa. Veľká škoda bola, že o niekoľko mesiacov zomrel. Bol to človek, ktorý si vážil ľudí, človek s ľudskou tvárou a srdcom sociálny demokrat," doplnil predseda TSK.

Súčasťou osláv je výstava venovaná Alexandrovi Dubčekovi, odhalenie jeho busty, slávnostný akt položenia vencov k pamätným tabuliam rodákov obce Ľudovíta Štúra a Alexandra Dubčeka, ako aj prehliadka rodného domu Ľudovíta Štúra a Alexandra Dubčeka.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Takto to vyzeralo na slávnosti.

FOTO: Slávnosť pri príležitosti 100. výročie narodenia Alexandra Dubčeka
8
Galéria
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

Správy z Trenčianskeho kraja

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM