Kultúra

Výstava na Čákovom hrade: Ako sa trenčianska borovička dostala do sveta?

Vznik a rozmach liehovarníckeho priemyslu v Trenčíne sa datuje do roku 1886. Históriu liehovarníctva predstavuje výstava na Trenčianskom hrade.

Ilustračný obrázok k článku Výstava na Čákovom hrade: Ako sa trenčianska borovička dostala do sveta?
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

Históriu liehovarníckeho priemyslu, výrobky i osudy výnimočných ľudí pôsobiacich v likérkach prináša výstava Trenčianske likérky od roku 1866 po súčasnosť. Pre verejnosť je prístupná na prízemí kasární Trenčianskeho hra­du.

Ako informovala Radovana Keliarová z komunikačného oddelenia Trenčianskeho múzea v Trenčíne, prevažná väčšina informačných panelov je venovaná histórii likérok a návštevníkovi umožní spoznať ich príbeh. Panely dopĺňajú predmety zo zbierky spoločnosti Old Herold, ktorá sa snaží zachovať ich historický odkaz a vrátiť ich príbehu vážnosť, ktorú si zaslúžia.

„Návštevníci sa s témou výstavy budú môcť stretnúť už pred vstupom do kasární, kde ich upúta dobové vozidlo, ktorým sa mohla dostať slávna Juniperus borovička z Trenčína do sveta,“ doplnila Keliarová.

„Vznik a rozmach liehovarníckeho priemyslu v Trenčíne sa datuje do roku 1886. A práve do tohto obdobia pred 135 rokmi prenesú exponáty návštevníka výstavy. Návštevníci si budú môcť prezrieť typický obchod a hostinec – teda miesta, kde sa s výrobkami trenčianskych likérok mohli stretnúť. Zaujmú tiež dochované originálne obaly a etikety produktov likérok, ale aj pôvodné dokumenty a dobové reklamy. Tieto expozície sú pripravené v spolupráci s Múzeom obchodu v Bratislave," uviedla Natália Ambrosová zo spoločnosti Old Herold, Trenčín.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Správy z Trenčína a okolia

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM