Marek Vatraľ Kultúra Rôzne

Vzácny obraz v Karneri sv. Michala: Aká je jeho história? FOTO

V jednej z najznámejších gotických pamiatok Trenčína sa nachádza vizuálne pútavý umelecký skvost z obdobia baroka. Čo znázorňuje?

Ilustračný obrázok k článku Vzácny obraz v  Karneri sv. Michala: Aká je jeho história? FOTO
2
Galéria
Foto: Tomáš Michalík

V Karneri sv. Michala, ktorý patrí medzi najznámejšie gotické pamiatky Trenčína sa nachádza medzi inými vzácnymi obrazmi aj barokové dielo neznámeho umelca. Oltárny obraz sv. Martina biskupa z Tours má okrem toho, že ide o vizuálne pútavý umelecký skvost, aj zaujímavú históriu.

Podľa zástupcu Trenčianskeho múzea Tomáša Michalíka ide o barokovú maľbu neznámeho stredoeurópskeho maliara pochádzajúcu pravdepodobne z 2. polovice 18. storočia.

"Skôr než sa stal súčasťou múzea, niekoľko generácií visel vo Farskom kostole sv. Martina v Trenčianskej Turnej. Táto obec ho kedysi mala formou motívu aj na pečati, ktorá sa ešte používala v polovici 19. storočia. Obraz v roku 1939 farár Bartaček daroval práve Trenčianskemu múzeu, “ uviedol v súvislosti s obrazom Michalík.

Od toho času je obraz evidovaný ako zbierkový predmet múzea v Trenčíne. V Karneri sv. Michala bol podľa Michalíka umiestený spolu s ostatnými dielami približne pred 15 rokmi, odkedy tam bola otvorená expozícia.

Samotný výjav znázorňuje podľa múzea okrem patróna aj žobrákov, zajatcov a abstinentov.

Podľa oficiálnej web stránky Životopisy svätých je sv. Martin biskup z Tours patrónom vojakov, jazdcov, kováčov, zbrojárov, tkáčov, garbiarov, krajčírov, výrobcov opaskov, rukavíc a klobúkov, hlásateľov, hotelierov a hostinských, cestujúcich, chudobných, žobrákov, čističov, utečencov, väzňov, pastierov, debnárov, vinohradníkov, mlynárov, abstinujúcich, husí, mnohých kostolov, miest, farností, diecéz a štátov.

Medzi jeho atribúty patrí vojenský plášť, žobrák a hus. Zvyčajne sa zobrazuje alebo ako rímsky jazdec na koni, alebo ako biskup.

V zreštaurovanej podobe si tento umelecký barokový klenot môžete vychutnať naživo priamo v interiéri Karnera sv. Michala v Trenčíne.

Vosková pečať Trenčianskej Turnej z konca 18. str.
1
Galéria
Foto: Tomáš Michalík

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trenčína a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM