Správy Samospráva

Vznikne opäť v Trenčíne mestská rada? Takto to vidia primátor a poslanci

Po štyroch rokoch bez mestskej rady ako poradného orgánu Mestského zastupiteľstva v Trenčíne, sa ozývajú hlasy po jej opätovnom kreovaní.

Ilustračný obrázok k článku Vznikne opäť v Trenčíne mestská rada? Takto to vidia primátor a poslanci
Zdroj: Marek Vatral / Dnes.24.sk

Zriadenie mestskej rady žiadajú najmä poslanci Občianskeho klubu v mestskom zastupiteľstve.

Podľa predsedu Občianskeho klubu Kamila Bystrického sa klub stotožňuje s tým, že mestská rada ako inštitút by mal určite vzniknúť. „Spružní to komunikáciu, čo sa týka jednotlivých politických zástupcov v zastupiteľstve a patrí to do výbavy slušnej samosprávy. V minulom volebnom období chýbal ten medzistupeň medzi komisiami a mestským zastupiteľstvom. Ja som ako jediný poslanec v minulom volebnom období hlasoval proti zrušeniu mestskej rady,“ zdôraznil Bystrický.

Podľa predsedu finančnej komisie, poslanca Petra Hoštáka samospráva fungovala štyri roky bez mestskej rady, poslanci si vyskúšali, že sa to dá aj bez nej. „Ak by mala mestská rada opäť vzniknúť, musí mať nejakú pridanú hodnotu. Nebudem hovoriť, či bude, alebo nebude, všetko je otázkou diskusie poslancov. Zatiaľ nie je,“ skonštatoval Hošták.

O otázke mestskej rady musia podľa primátora Trenčína Richarda Rybníčka diskutovať poslanci, potrebujú na to viac času, musia hovoriť o pravidlách jej fungovania a význame najmä z hľadiska časového. „Pre mňa ako primátora, ale aj pre poslancov, ktorí by tam mali sedieť, by to mal byť orgán, ktorý bude mať posledné slovo, ako bude fungovať zastupiteľstvo. Napriek tomu, že bude mať len odporúčací charakter. Aby to nebol len orgán, kde sa stretne osem ľudí, ktorí si niečo vydiskutujú ale s nejasným výsledkom. Pokiaľ by to malo byť takto, tak to nemá zmysel zakladať,“ pripomenul Rybníček s tým, že o všetkom sa rozhodne v januári.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM