Tlačové správy

Zákaz herní v Trenčíne je pošpinením demokracie jediným poslancom, tvrdia zástupcovia hazardu

Poslanec miestneho zastupiteľstva mesta Trenčín Peter Hošták presadil svoj návrh o zákaze hazardu v meste. Ide o rovnaký návrh, ktorý poslancovi neprešiel v septembri minulého roka, napriek tomu sa v stredu 18. mája opäť snažil návrh presadiť, tentoraz podlým a zbabelým spôsobom.

Ilustračný obrázok k článku Zákaz herní v Trenčíne je pošpinením demokracie jediným poslancom, tvrdia zástupcovia hazardu
Zdroj: unsplash.com

Zákaz podporí nelegálne prevádzky

O absurdite zákazu v časoch, kedy pandémia presunula hráčsky svet do online priestoru, diskutovali prevádzkovatelia legálnych herní ešte počas septembra 2021. Pandémia prispela k tomu, že narástol počet online kasín a ich zisky sa vyšplhali k rekordným číslam. Vtedy zastupiteľstvo prijalo prezentované argumenty a návrh poslanca Hoštáka nepriešiel hlasovaním. Žijeme v časoch, kedy má každý herňu vo svojom mobile a týmto krokom sa záujemcom o hranie otvárajú dvere do anonymity internetu, a čo je ešte horšie, do nelegálnych prevádzok.

Vytráca sa tak ochrana pre rizikové skupiny, ktorú v legálnych herniach garantuje register vylúčených osôb. Nachádza sa v ňom viac ako 100-tisíc ľudí, ktorí majú do herní vstup zakázaný, no pri vstupe do čiernych prevádzok ich nikto nekontroluje. Práve to bude výsledok konania jedného poslanca miestneho zastupiteľstva mesta Trenčín.

Kontroverzný spôsob prijatia

Okolnosti prijatia zákazu hazardu v meste priniesli rozhorčenie medzi zástupcami herní. Nedostali možnosť zúčastniť sa na rokovaní zastupiteľstva k tomuto bodu, čím porušil poslanec Peter Hošták princípy slušného správania a demokratické zásady. „Väčšina poslancov dala pri poslednom rokovaní o tomto bode jasne najavo, čo si o zákaze legálnych herní myslí a starostlivo zvážili neúčinnosť, ba až kontraproduktívnosť tohto kroku. Napriek tomu sa poslanec, ktorý VZN inicioval, rozhodol, že ho presadí nasilu,“ povedala Dominika Lukáčová z Asociácie zábavy a hier.

Návrh nebol pôvodne zaradený do programu zastupiteľstva. Až po tom, ako poslanec Hošták zistil, že v stredu 18. mája je kvórum priaznivé na presadenie zákazu, návrh zaradil do programu počas zastupiteľstva. Zákaz tak prešiel s presným počtom hlasov na to potrebných. Prevádzkovatelia legálnych herní berú tento krok ako rozhodnutie jedného poslanca a neodzrkadľuje vôľu obyvateľov mesta. „Takto narýchlo vložený bod do programu spôsobil, že sme už ani nemali férovú možnosť k poslancom prehovoriť a prezentovať naše argumenty založené na faktoch,“ uviedla Lukáčová.

Chýbajúca ochrana

V týchto dňoch prebehla ďalšia razia Úradu pre reguláciu hazardných hier zameraná na nelegálny hazard. „Čierne automaty odviezli práve z miest, kde je VZN na zákaz hazardu. Prešov, Galanta, Nitra, Vráble… to všetko sú mestá odkiaľ pravidelne likvidujú takzvané kvízomaty a pri ďalšej akcii ich na tých istých miestach znova nachádzajú. Do tohto smutného a pre ľudí nebezpečného zoznamu teraz pribudne vďaka zaslepenému poslancovi Hoštákovi aj mesto Trenčín,“ uzatvára Lukáčová.

Asociácia zábavy a hier upozorňuje, že spôsob presadenia zákazu je dôsledkom úpravy zákona o hazardných hrách, pri ktorej vypadla podmienka petície na prijatie zákazu hazardu v mestách a obciach. Na to, aby zákaz prešiel, bolo potrebné získať podpisy minimálne 30 % obyvateľov danej samosprávy. Takto aspoň do určitej miery existovala ochrana prevádzkovateľov pred osobnými útokmi či ideovými postojmi jednotlivých členov zastupiteľstiev.

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy

Zdroj: AZAH
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM