Filip Chudý Rôzne

Zaujímavosti z histórie Trenčianskeho hradu: Veci, o ktorých ste možno nevedeli

Zástupca riaditeľa a historik Trenčianskeho múzea priblížil zopár nie úplne známych faktov, ktoré sa týkajú vynovenej časti Čákovho hradu.

Ilustračný obrázok k článku Zaujímavosti z histórie Trenčianskeho hradu: Veci, o ktorých ste možno nevedeli
Zdroj: Trenčiansky samosprávny kraj

Do slávnostného otvorenia zrekonštruovaného Južného opevnenia na Trenčianskom hrade zostáva presne týždeň. Ako sme vás už informovali, počas posledného májového víkendu čaká Čákov hrad slávnosť, ktorej súčasťou bude aj spustenie turistického vláčika.

Pamiatková hodnota

Vlastníkom tejto dominanty Považia je Trenčiansky samosprávny kraj (TSK). Vďaka cezhraničnému europrojektu, na ktorom spolupracovala župa s krajským mestom a mestom Bučovice, sa podarilo zrekonštruovať najmä južnú stranu hradieb. Informoval o tom Ľubomír Bobák z oddelenia komunikácie a medzinárodných vzťahov Úradu TSK.

Čo ste o tejto časti hradu pravdepodobne nevedeli, to prezradil historik a zástupca riaditeľa Trenčianskeho múzea Tomáš Michalík. „Južné opevnenie v sebe spája tradičné stredoveké prvky a na tú dobu progresívne časti. Napríklad predsunuté bašty. Jednou z nich je Mlynská veža, v ktorej je v súčasnosti umiestnená druhá pokladňa, a teda vstup na hrad. Južné opevnenie tvorí pomyselný most medzi stredovekom a novovekom, čo patrí k jeho najvýznamnejším pamiatkovým hodnotám,“ povedal Michalík.

Viac o Trenčianskom hrade

Smutný doklad

Vo východnej časti vonkajšej priekopy sa začiatkom 18. storočia nachádzal aj morový cintorín. „Je to veľmi smutný doklad o tom, čo sa v tých rokoch dialo v Trenčíne,“ doplnil.

Návštevníci sa počas prechádzky Južným opevnením vďaka osadeným informačným tabuliam dozvedia aj to, čo spája Trenčiansky hrad a talianskych renesančných majstrov, ktorí boli zapojení do rôznych prestavieb hradu.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Takto vyzerá nové južné opevnenie.

OBRAZOM: Vstup na Trenčiansky hrad cez južné opevnenie z Lesoparku Brezina
8
Galéria
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

Správy z Trenčína a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM