Rôzne Futbal Video

Zbombardovali im domy i ihriská: Malí futbalisti z Ukrajiny prišli do Bánovciec, VIDEO

Malí futbalisti z Ukrajiny našli útočisko v Bánovciach nad Bebravou. Takto vznikla spolupráca.

Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

Útočisko pred vojnovým konfliktom našla v Bánovciach nad Bebravou i skupina 24 ľudí, z toho 19 detí z ukrajinského Vyšhorodu. Medzi nimi sú i malí futbalisti vo veku od deväť do 14 rokov, ktorí sa dostali do mesta vďaka spolupráci kyjevskej akadémie, Nikitu z ruského Petrohradu a bánovského klubu.

Zbombardované domy a ihriská

„Žijeme v ťažkej dobe poznačenej ochorením COVID-19 a v súčasnej dobe aj vojnovým konfliktom na Ukrajine. Práve tento náš príbeh je o tom, že je veľa dobrých ľudí na obidvoch stranách," načrtol šéftréner mládeže Spartak Bánovce nad Bebravou Miloš Šagát.

Iniciatíva podľa neho vznikla v Kyjeve, kde z futbalovej akadémie požiadali Nikitu z Petrohradu, aby sa mohli skontaktovať s niekým zo Slovenska a dostať sem deti z Vyšhorodu v kyjevskej oblasti, ktoré majú zbombardované domy a ihriská. „Na Slovensko sa dostala informácia z Ukrajiny a Petrohradu, spravili sme veľa logistických úkonov a podarilo sa nám sem dostať 24 ľudí, z toho 12 futbalistov a ďalších rodinných príslušníkov," priblížil.

Viac správ zo Slovenska

Dočasné bývanie

Pomoc utečencom poskytuje okrem klubu i miestna a krajská samospráva. „Ide o deti z klubu Čajka Vyšhorod vo veku od deväť do 14 rokov. Prišli sem bez rodičov, sprevádzajú ich štyria dospelí, ktorí s nimi budú spolupracovať. Cesta na Slovensko im trvala niekoľko dní a bola náročná. Boli chvíle, keď sme si mysleli, že sa cez jednotlivé koridory ani nedostanú," priblížila primátorka Rudolfa Novotná s tým, že do Bánoviec nad Bebravou prišli v nedeľu (13.3.) večer.

Bánovskí futbalisti s ukrajinskými uzatvorili družbu – priateľstvo. Samospráva je pripravená pomôcť im pri návšteve školy, trénovaní a spokojnom živote, deklarovala Novotná. Dočasné bývanie našli na internáte bánovskej strednej školy.

Správy z Trenčianskeho kraja

Pomoc športovcom

Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) poskytol utečencom okrem ubytovania i materiálnu pomoc. „TSK má k dispozícii vo svojich zariadeniach takmer 400 lôžok, z toho k pondelku je obsadených viac ako 60. Na lôžka chceme prijímať ľudí, ktorí dostanú štatút dočasného útočiska. Ostatní budú v hotspotoch," ozrejmil predseda TSK Jaroslav Baška.

Krajská samospráva podľa neho pomáha utečencom pri vybavovaní povolení na cudzineckej polícii, rovnako im chce poskytnúť výučbu slovenského jazyka a zabezpečuje tiež ich antigénové testovanie.

„Dnešná doba nepotrebuje slová, potrebuje skutky. Preto by som poprosil všetky kluby, organizácie na Slovensku, aby pomohli športovcom či iným ľuďom a uľahčili im život na Ukrajine," vyzval Šagát.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Takto to vyzerá na mieste.

FOTO: Mladí ukrajinskí futbalisti v Bánovciach nad Bebravou
6
Galéria
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM